МЗм: Няма да има загуба на средства по селската програма

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Заложените плащания по Програмата за 2022 г. ще бъдат преизпълнени на малко над 100 %

През тази година няма да има загуби на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), предвид преизпълнение на плащанията за 2022 г. по заявления за подпомагане и по проекти, финансирани чрез нея, информират от земеделското министерство. Това е пета поредна година, през която се постигат финансовите цели и показатели на ПРСР.

Близо 3,6 млрд. лева (3,598 млрд. лева) ще достигне до края на годината разплатената безвъзмездна финансова помощ по проектите, финансирани по ПРСР 2014-2020 г.

Този месец ДФЗ изплати публични средства в размер на почти 59 млн. лева (58 885 707) по мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от Програмата за Кампания 2022, като по този начин бяха подпомогнати 12 759 земеделски стопани.

Общо 97 821 071 лева са предоставени на бенефициенти по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ за Кампания 2022, а земеделските стопани получили безвъзмездна финансова помощ са 29 785.

В рамките на тази година Управляващият орган на ПРСР разработи и приложи извънредната подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“. По нея беше проведен прием на заявления за подпомагане и в кратки срокове ДФЗ изплати 45 539 958 лева публични средства.

По този начин заложените цели за плащанията по Програмата за 2022 г. ще бъдат преизпълнени на малко над 100 %. Всичко това бе постигнато въпреки настъпилите през година сериозни трудности и забавяния при изпълнение на проектите в резултат от външнополитическата обстановка в Черноморския район, както  и последвалите високи нива на инфлация на суровини, материали и услуги. Като само в рамките на декември служителите на ДФЗ-РА са разплатиха общо над 170 млн. лева, с което бе достигнато необходимото ниво на разплащане по ПРСР 2014-2020 г., за да няма автоматично отчисление на средства в края на годината.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА