МЗХ: Още не е ясен точният бюджет за новия прием по мярката заради войната в Украйна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Окончателният размер на подпомагането ще бъде определен след като земеделските стопани подадат заявленията си

“Все още не е ясно какъв ще бъде точният бюджет за новия прием по мярката заради войната, тъй като в момента имаме две неизвестни – броят на земеделските производители, които ще кандидатстват за помощта и броят на фермерите, достигнали таванът по помощта.” Това съобщи Дора Ненова, директор на дирекция Държавни помощи и регулации в МЗХ по време на изслушване на министъра на земеделието в рамките на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

“Изпратени са две нотификации до службите на Европейската комисия, които са насочени към осигуряване ликвидност на земеделските стопани във връзка с войната в Украйна. Мерките са нотифицирани през месец февруари, в седмицата 19-ти – 23-ти и към момента очакваме положителното решение на Европейската комисия за съвместимост с правилата за държавните помощи и съответно прилагането на двете мерки за 2024 година”, поясни още Ненова.

“На 28 февруари Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие взе решение за откриване на прием на заявление в периода 20 март 9 април, като към момента вече текат организационни процеси сза своевременно приемане на заявление на земеделските стопани. Съвместно с Държавен фонд Земеделие сме се обединили около това да бъде единно заявление за подпомагане, за да може и по-лесно да бъде администрирано, тъй като очакваме около 50 000 земеделски стопани да подадат заявления”, допълни тя.

“По отношение на ставките за чувствителните сектори е прието решение те да бъдат такива, каквито бяха изплатени миналата година на първия прием. Що се отнася за сектор зърнопроизводство, бюджетът ще бъде такъв, какъвто е записан в споразумението между брашовите организации и Правителството. Окончателният размер на подпомагането ще бъде определен след като земеделските стопани подадат заявленията си”, поясни още Ненова пред народните представители в комисията.


Още по темата:

От 20 март стартира прием по държавната помощ заради войната в Украйна

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА