Морските популации – намалели наполовина

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Популациите на морски бозайници, риби и влечуги са намалели с 49% спрямо 1970 година, сочи доклад, пише “Мениджър” като се позовава на доклад на Би Би Си. Според изследването при някои от видовете, използвани за храна, ситуацията е още по-сериозна.

Популациите на риба тон и скумрия са със 74% по-малки. Освен свръхуловът друга основна причина за тенденцията са климатичните промени. Докладът е дело на природозащитната организация WWF (World Wildlife Fund) и Лондонското зоологическо общество.

В него се посочва, че броят на морските краставици, смятани за луксозна храна в Азия, драматично е намалял. Те са с 98% по-малко в Галапагос и с 94% по-малко в Червено море. Проучването изтъква и разрушаването на хабитати, каквито са морската зостера и магровите дървета.

Роля за намаляването на морските популации имат и климатичните промени. Въглеродният диоксид се поглъща от океаните като увеличава киселиността им и уврежда множество видове. Изследователите са анализирали състоянието на популациите на 1200 вида през последните 45 години.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements