Мляко, плодове и възпитаването в здравословни хранителни навици

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Очаква се в скоро време децата в ЕС да получат достъп до по-добре финансирана училищна програма за мляко, плодове и зеленчуци, както и подобрено образование за създаване на здравословни хранителни навици. С приемането на проекта на законодателен акт от ЕП във вторник сегашните отделни училищни програми за мляко и плодове в ЕС ще бъдат слети, а новият годишен бюджет ще се увеличи с 20 млн. евро до 250 млн. евро.

„Здравословната и балансирана диета е в основата на доброто здраве, но консумацията на плодове, зеленчуци и мляко спада в целия ЕС. Поради тази причина укрепването на училищната програма за плодове, зеленчуци и мляко е от изключително значение, като това може да бъде постигнато с  увеличаване на бюджета и съсредоточаване върху образованието за здравословно хранене.

Страните членки, които се регистрират за схемата за доброволна помощ, ще трябва да насърчават по-здравословни хранителни навици, използването на местни хранителни ресурси, биологичното земеделие и борбата срещу хранителните отпадъци. Също така децата трябва да преоткрият връзката си със селското стопанство, например чрез посещения на ферми.

Парламентът договори допълнителни 20 милиона евро на година за финансиране на образователни мерки и раздаването на млечни продукти. С това годишното финансиране за мляко достига 100 милиона евро, а това за плодове и зеленчуци – 150 милиона.

Членовете на ЕП също така гарантират, че европейските средства ще бъдат по-справедливо разпределени между държавите членки като създадоха, два основни критерия за цялата програма (дял на 6―10 годишни деца от населението и степента на развитие на региона в рамките на съответната страна-членка). Досегашните суми по програмата за мляко ще се вземат предвид и ще бъдат балансирани с нов, минимален годишен размер на помощта от ЕС за всяко дете.

Членовете на ЕП актуализираха списъка на продуктите, отговарящи на условията за финансиране от ЕС, за да се гарантира следното:

  •   приоритет за продукти, които не се консумират достатъчно като пресни и месни продукти за сметка на преработени храни като супи, компоти, сок, кисело мляко и сирене. Последните могат да бъдат предоставени само като допълнение към пресни плодове, зеленчуци и мляко или мляко без съдържание на лактоза;
  •   добавените подсладители и изкуствените овкусители ще бъдат изключени, а разпределянето на продукти с ограничени количества добавена захар, сол и мазнини ще получи финансиране от ЕС само като изключение и при спазване на строги условия, включително и одобрение от националните здравни органи.

Източник: ЕП

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА