Министрите по европейските въпроси на ЕС разискват бюджета за периода 2014-2020 г.

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Бюджетът на Европейския съюз и многогодишната финансова рамка за периода 2014 – 2020 година е в центъра на провеждащата се днес в Никозия неформална среща на министрите и държавните секретари по европейските въпроси от страните-членки. Това е първата среща на високо равнище в рамките на Кипърското председателство след почивката през август.

Срещата е посветена изцяло на новия 7-годишен бюджет и дългосрочна финансова рамка на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., като целта й е да ускори преговорите по тях. Постигането до края на тази година на политическо споразумение по бъдещата финансова политика на съюза е сред основните приоритети на кипърския мандат. От определянето на бъдещото финансиране зависи какви европейски програми ще се реализират в страните-членки, каза говорителят на Кипърското председателство Костас Йенарис.

От многогодишната финансова рамка за следващия програмен период зависи и структурирането на Общата селскостопанска политика на ЕС до 2020 година. До този момент са ясни парите за директните плащания, но не и средствата за развитие на селските райони. Към момента няма достатъчно ясни критерии за разпределението им по държави-членки. Сега се изготвят тези критерии.

Основа за дискусиите са резултатите от поредицата двустранни срещи, които Кипърското председателство проведе със страните-членки през юли. В дебата участват и членове на Европейската комисия и Европейския парламент. В срещата участват и двама еврокомисари – комисарят по междуинституционални отношения и администрация и вицепрезидент на Европейската комисия Марош Шефчович и комисарят по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски. Представител на страната ни на срещата е заместник-министърът на външните работи Иван Найденов.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама