Министърът на земеделието на Румъния: Не сме внасяли пшеница от Украйна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Подадени са девет заявления, но нито едно не е одобрено, поясни още той

Румъния не е внасяла пшеница от Украйна, но в Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Румъния са подадени девет заявления за внос на зърно от Украйна. Това каза ресорният министър Флорин Барбу в интервю за национална телевизия и допълни, че към момента нито едно не е одобрено. Той призова министъра на финансите Марчел Болош да ускори прилагането на електронни пломби за ТИР-овете, влизащи със зърно от Украйна, предаде БТА.

В отговор на въпрос какво мисли за изказването на заместник-директора на Националния институт за аграрна икономика в Украйна, който обяви, че Румъния е на първо място в класацията на вносителите на селскостопанска продукция от Украйна, Барбу обясни:

„Румъния внесе захар от Украйна, защото ние произвеждаме само 23 процента (от нужните количества) или около 100 000 тона, а потреблението ни е 400 000 тона. Не сме внасяли зърнени култури, тъй като вносът е забранен с решение на Европейския съюз. По-късно румънската държава и украинската държава създадоха лицензионен механизъм за фермери и преработватели, които искат да внасят селскостопански продукти, тук говорим за пшеница, царевица, рапица, слънчоглед”.

Той подчерта, че единствените, които могат да внасят зърно от Украйна, са румънските фермери и преработватели, а не посредници или други търговци, които се занимават със зърно.

През октомври миналата година Румъния е изнесла по-голямо количество пшеница от общото количество украинско зърно, преминало транзитно през страната.

“В момента пристанище Одеса е отблокирано и зърното е започнало да отива към трети страни, където Украйна има договори. През октомври през Румъния от Украйна са преминали транзитно 7,5 милиона тона пшеница, а Румъния вече е изнесла 9,8 милиона тона”, информира министърът.

Той допълни, че страната изнася повече, отколкото транзитира.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА