Министър Станков и ученици от 22-ро СОУ разискваха начини за популяризиране на земеделието сред младите

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков дебатира с ученици от 22-ро СОУ „Георги Ст. Раковски” как да се увеличи интересът на младите хора към земеделието и дали трябва да се върнат ученическите бригади и уроците на опитните полета. Срещата бе по програма „Отворено образование“ на Министерство на труда и социалната политика. Министър Станков запозна младежите със състоянието на земеделието в България. Той разказа спомени от неговите ученически и студентски години и как са преминавали бригадите. Според него чрез участието в прибирането на реколтата може да се увеличи интересът на младите хора към селското стопанство.

Учениците предложиха оригинални идеи като създаването на телевизионен реалити формат с участието на известни личности, които да се занимават със земеделие, използването на модата, която да представя дрехи със селскостопански мотиви, организиране на игри на опитни полета. В случай, че ученическите бригади се завърнат трябва да има прозрачност при  заплащане на труда, посочиха децата. Според министъра в съвременните условия не би могло да се въведе задължителното участие в бригади, но може да се използват различни форми на обучение по земеделие, чрез които този труд да стане привлекателен за тях.

Министърът запозна учениците с приоритетите на страната ни за новия програмен период 2014-2020 г. на Програмата за развитие на селските райони, сред които е насърчаване на младите фермери, на дребния и среден бизнес. Важно е страната ни е да произвежда не само суровини, но и продукция, която да се преработва и изнася, за да носи добавена стойност, каза министърът. Той подчерта, че земеделието има определяща роля за българската икономика. Чрез Програмата за развитие на селските райони се цели да се създадат добри условия за живот в селата, които да стимулират младите хора да се върнат да живеят и работят там, каза още министърът.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements