Министър Греков опроверга опасенията за инвазия на румънски хляб

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Няма опасност от инвазия на румънски хляб в България, защото изнасяме повече хляб и хлебни изделия към северната ни съседка, а при влизане в страната ни към цената на румънския хляб се добавя и ДДС. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков в интервю за ТВ7, предаде радио “Фокус”.

Той допълни, че нашият хляб успешно се изнася в съседните държави и се отличава с отлично качество. Според министъра към момента хлябът в Европа е по-скъп от България, а разходите за неговото производство у нас са същите или дори по-високи. „Ние купуваме на европейски цени горива, торове, семена и препарати, така че цената на хляба е на ръба на себестойността си”, обясни проф. Греков.

От следващия месец НАП ще започне постоянни проверки по границите за всички хранителни продукти, които влизат в страната ни. Не само за зеленчуците, но и за месата и консервите. „Проверките не са само в защита на българските производители, но и за всички нас, които искаме да консумираме качествена храна”, допълни той. Според министъра нерегламентираният внос вече е овладян.

По въпроса със стандартите за храни министърът беше категоричен, че ще продължим да ги усъвършенстваме и обогатяваме. „Защото има хора, които искат да консумират единствено и само качествени храни. Остава обаче проблемът доколко тези стандарти са устойчиви във времето. Ако един път на Вас не Ви хареса съответният стандарт, вие повече няма да купувате от него. Така се създава негативното мнение, че стандартите не действат. А стандарти трябва да има за определени продукти, за да може гражданите да бъдат сигурни, че консумират здравословни храни”, подчерта министърът.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements