Михаил Михайлов: Нямаме говеждо месо, производството е едва 1,2 кг на човек годишно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Ние нямаме говеждо месо. Статистиката показва производство от 1,2 кг на човек от населението годишно в България. Общо произвеждаме 16-17 кг от всички видове животни, които отглеждаме в страната. Затова е съвсем нормално да се появяват развалени меса, защото те са замразени, размразяваме ги един път, втори път, кой знае през колко тирове и хладилници минават. Това заяви изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Михаил Михайлов по време на кръгла маса на тема “Качествени и конкурентни ли са българските месни продукти?”, която се проведе в Националния пресклуб на БТА в София.

Едва 15 000 са месодайните крави у нас

Според Михайлов друг основен проблем е, че нямаме специализирани породи за месо – имаме 90 000 крави, които обявяваме за месо, от тях само 14 000-15 000 са истински месодайни крави, които заслужават интерес, предаде БТА.

Той цитира публикация, в която се твърди, че най-добрите луканки, които се правят в България, са с румънско месо.

“Много трябва да се работи по този въпрос. Можем в много кратък срок да направим това, което направиха другите – субсидиране на месодайното говедовъдство”, посочи Михайлов и даде за пример Румъния, която прави бум в това отношение, и Гърция, която от тази година влиза в програма за субсидиране на телетата и кравите за месо. Той изрази мнение, че още през следващата година пазарът ни ще бъде залят от гръцко телешко и говеждо месо.

Система за изкупуване на месо

Важен въпрос според Михайлов е и системата за изкупуване на месо. Той цитира статистика, според която 36 000 бройки са заклани в нашите кланици. “От 550 000 говеда само 36 000 са минали през кланиците и въпросът е къде са другите”, попита изпълнителният директор на НСГБ.

По думите на Михайлов съществува и проблемът с прекупвачите. Той отново даде за пример Румъния, където ги премахват, но нашите наредби принуждават фермерите да работят с тях.

Изпълнителният директор на НСГБ не пропусна и темата за администрацията за месодайното говедовъдство, където проблеми също не липсват.

“Тази година нашите говедовъди са подложени на заколение, поради липса на ваксини – нито могат да си изкарат животните на пасищата, нито могат да ги продадат някъде”, разказа той. Михайлов все пак изрази благодарност към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), които бързо са реагирали на техен сигнал и са направили документ, с който фермерите да могат да закарат животните за клане. Без това е имало ферми от големите, които са щели да влязат с 300 000-400 000 лева загуби, поради това че не могат да си продадат кравите.

Български институт за стандартизация (БИС)БДС стандарта се гарантира, че суровините са български?

“За голяма част от потребителите не е ясно какво консумират. Ако на даден продукт пише, че е произведен по БДС, това не значи, че суровините са български. Затова от години се борим да се промени Българския държавен стандарт, като задължително за неговите условия трябва да бъде суровината да е с произход България”, сподели Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

По думите му в момента масово в месопреработвателната промишленост колбасите, които се консумират са с вносни суровини, а това по никакъв начин не подкрепя българското производство.

800 тона овче месо са внесени в България

Караколев цитира справка от агенцията по храните, според която в България има влезли 700-800 тона овче месо, основно от Испания, то се влага основно в колбасите и се представя може би за говеждо или свинско.

“С настоящите смешни глоби никой няма да се стресне. Българските институции като контролни органи не искат да нарушават статуквото на некоректните спрямо производители и потребителите преработватели”, каза Караколев, допълвайки, че лобито на преработвателите е много силно.

Санкции при нелоялни търговски практики

Според Михайлов трябва да черпим опит от околните страни. Той даде за пример как миналата година в Гърция най-голямата мандра и млекопреработвател е глобена с 250 000 евро, защото вместо козе е сложила краве мляко в сиренето фета. “Мандрата се знае, навсякъде написана, с предупреждение, че при втори случай ще й отнемат лиценза за 6 месеца. Друг случай, с втората по големина, глобена със 160 000 евро, защото не е спазила срока за престояване на сиренето. Това е разковничето – глобите и тези, които са сгрешили, да са на показ”, коментира той.

 

Четете още:

Инфлацията при храните през май нарасна с 0,5%

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА