Няма двойни стандарти при храните, предлагани в различните страни-членки на Европа. Това доказва в свое изследване Нова ТВ. От медията са провели проучване, което опровергава станалата актуална тема за качеството на храните в Европа, след като от земеделското министерство в Словакия изследваха 22 продукта и доказаха, че в храните има различни съставки . В новото проучване са изследвани осем продукта, за които е трябвало да се установи дали има по-малко месо, повече мазнина и вода в колбасите за българския пазар, има ли по-малко белтъчини в млечните продукти и има ли по-малко какао в шоколадите.
Сравнени са продукти, които се продават в магазините в три западноевропейски държави с еквивалента им тук в България. От Германия са закупени шунка, масло и шоколад. От Австрия – прошуто, друга марка масло и друга марка шоколад. А от Франция – шунка и сирене. Някои от марките са световни, други са собствени на големи вериги супермаркети.
Продуктите са занесени за изследване в една и съща лаборатория, като резултатите категорично са показали, че няма разлика между храните. “Резултатите са доста идентични, по-малко от 1% е в повечето случаи разликата, което наистина са изключително близки резултати”, обясни химикът Иван Гивечев.