БАБХ стартира масови проверки за качеството на храните по морето. За да обхванат ресторантите, хотелите и продавачите на царевица по плажовете, от агенцията започнаха да командироват допълнително инспектори от всички краища на страната.
Те ще следят за качеството, доставката и съхранението на храните по морските ни курорти. Целта е да се гарантира безопасността и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, обясни главният експерт в Дирекция “Контрол на храните” в БАБХ д-р Райна Иванова, цитиран от Дарик.
Ще се проверяват обектите за търговия с храни, подвижните и временни, сезонни обекти, както и тези, които правят кетъринг. Обект на инспекции ще са всички заведения за обществено хранене и тези, които предлагат all inclusive. Проверките ще установят спазва ли се законодателството в областта на храните. На инспекторите е разпоредено при съмнение по отношение на безопасността или несъответствие при качеството на храните да вземат проби за лабораторно изпитване.
По време на почивните дни БАБХ ще има и дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.