Мащабен европроект включва аквакултурите в борбата с недостига на храни

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Стартира нова инициатива, финансирана от ЕС, за да се установи как аквакултурите могат да помогнат за справяне с недостига на храна в развиващите се страни. Това обяви Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Тригодишният проект има за цел да помогне на страни с ниски доходи и дефицит на храни в Африка, Азия и Латинска Америка да приемат стратегии за повишаване ролята на аквафермите в изхранването на населението си. ЕС осигурява 1 млн. евро за инициативата “Аквакултури за продоволствената сигурност, намаляването на бедността и прехраната” (AFSPAN), които да бъдат управлявани от ФАО заедно с агенциите за развитие, правителствата и университетите.

“Проектът ще работи в тясно сътрудничество с общностите на рибните стопанства и ще се съсредоточи върху теренни проучвания в много големи аквакултурни страни в развиващия се свят”, каза Роана Субасиние, старши експерт на ФАО и координатор на AFSPAN. Аквакултурите играят все по-важна роля за гарантиране на продоволствената сигурност, предоставяйки почти половината от всички риби в световен мащаб. Прогнозира се огромна експанзия в аквафермерството и рибарството през следващото десетилетие. Рибата е основен източник на протеин за 17% от населението на света,  в някои развиващи се икономики в Азия и Латинска Америка достига и до 25% – мастните киселини, имат благотворен ефект върху сърцето и мозъка. Бразилия цели да увеличи аквакултурите си десетократно през следващите четири години, от 500 000 тона до 2.5 млн. т., докато Китай остава най-доминиращ производител.

Източник: Agra Europe

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама