Мария Габриел: Поленът е естествен съставен елемент на меда

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Европейският парламент гласува доклада относно предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 2001/110/ЕО на Съвета относно меда, т.нар. Директива за меда. Чрез този вот Европейският парламент приема полена за естествен съставен елемент на меда, а не за външна съставка. „Радвам се, че колегите гласуваха с мнозинство за позицията, която изразих и като докладчик по становището на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Гласувайки този доклад избягваме негативните последици, преки и косвени, които пчеларският сектор щеше да изпита, ако поленът беше приет за външна съставка, а не за естествен съставен елемент на меда“, посочи евродепутатът Мария Габриел в писменото си обяснение на вот. Според нея преките последици са свързани с разходите за етикетиране и тестване, които биха произлезли въз основа на европейското законодателство за етикетиране на хранителни продукти. Косвените последици са свързани с репутацията на меда като естествен, здравословен продукт.

„По време на дискусиите по досието неведнъж подчертах, че дебатът за директива за меда не трябва да се смесва с ГМО дебата за съвместното съществуване. Въпросите за ГМО и етикетирането на хранителните продукти са обекти на други директиви, а не на Директивата за меда.”, допълни Мария Габриел.

Според процедурните правила, оттук нататък предстоят тристранни преговори между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия за изготвянето на консолидиран текст за изменение на Директивата за меда.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА