Днес въз основа на официален договор между Българската агенцията по безопасност на храните, Съюза по хранителна промишленост и между Националния и браншови съюз на хлебарите и сладкарите започна обучението по Регламента за етикетиране на храните, каза Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебарите, на брифинг днес. Тя уточни, че за пръв път у нас контролиращи и контролирани ще се обучават заедно.
В основната си част Регламентът за предоставянето на информация за храните на потребителите, влиза в сила от 13-и декември. Д-р Любомир Кулински, директор на дирекция “Контрол на храните” в БАБХ, посочи, че регламентът е важен, защото въвежда някои нови елементи в етикетирането на всички видове храни, предназначени за краен потребител, включително и храните, които се разпространяват до заведения за обществено хранене, включително касае и храните, които компаниите за обществено хранене и кетъринг предоставят до краен потребител. В новите си аспекти регламентът изменя голяма част от досега съществуващото законодателство. След влизане в сила на регламента изрично ще бъдат подчертани алергени, съдържащи се в храните, пълните компоненти на добавките в храни, размерът на шрифта ще е не по-малък от 1,2 мм.
Д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България и председател на Съюза по хранителна промишленост посочи, че всеки бранш трябва да издаде ръководство за прилагане на този регламент. В ръководството по думите й трябва да има включени примерни етикети.
Хлябът е най-насипно продаваната стока и над 90% от него се продава непакетиран, каза Мариана Кукушева. За да има обем хлябът, обикновено се приготвя от пшенично брашно, а в него присъства глутен, към който все повече хора проявяват алергии. Все още Законът за храните разрешава продажбата на непакетиран хляб, но тя акцентира, че е редно на рафта, където се продава той, да присъства пълна информация за него.
Кукушева посочи, че за да изпълнят изискванията на новия регламент, хлебарите, които са част от легалния бизнес, ще инвестират над 800 хил. лв за производство на опаковки.
По време на брифинга стана ясно, че храните, произведени до 13-и декември, ще могат да се продават в търговската мрежа и след влизането в сила на регламента до изчерпване на количествата им или до изтичане на срока им на годност.
Анета Стефанова