Доставната цена на хляба, ако претърпи промяна, тя ще бъде заради покачване цената на енергията и покачване цената на човешкия труд, защото ние успяхме да се договорим с профсъюзите и запазихме минималните осигурителни прагове за 2013 да важат и за 2014 г. с идея да извадим максимално бизнеса на светло, каза Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред журналисти. Тя посочи, че това е браншът, в който има най-много сива икономика.
По думите на Кукушева българската икономика особено в сферата на хлебопроизводството не е готова на административно покачване на заплащането на труда в публичния сектор, каквото влияние оказва повишаването на минималната работна заплата.
Цената на енергията и повишаването на минималната работна заплата са двата фактора, които биха могли да доведат до корекция на доставната цена на хляба, ако пазарът позволи това, обобщи Кукушева. “50% от българските хлебопроизводители и сладкари не се интересуват от изнесените от мен данни, просто защото работят “на тъмно” като единствена форма да оцеляват физически”, каза тя. По думите й сигурният начин да свалим цената на хляба, е диференцирана ДДС ставка на хляба, отново насочи вниманието Мариана Кукушева. Едни 5% данък върху хляба ще задържат цената му в ниските измерения на ценовото изражение и той поне в следващите няколко години няма да мине тази критична граница от около лев в търговските обекти за брой хляб, каза тя.
Анета Стефанова