Малките дарове от природата откриват голям хоризонт пред земеделието

Агрозона
Агрозона
8 Минути

Покачването на стандарта на живот в развиващите се страни и  промяната в хранителните навици на населението доведоха до значително увеличение при производството на ядки през последното десетилетие. Ако преди това никой не обръщаше такова голямо внимание на заредените с полезни вещества и енергия продукти, днес няма специалист, който да отрича важната им роля за поддържането на баланс в здравословния хранителен режим.

С поглед към бъдещето – търсенето расте, пазарът се разширява, производството печели
За увеличението на пазара на ядки допринася и интензивният живот, който водим – все по-малко хора имат време да си приготвят домашна храна и разчитат на готови закуски.
Голяма част от ядките се преработват и в популярното ядково брашно. Сладкарската индустрия се насочва към използването му, за да задоволи стремежа на потребителите към здравословна храна. Налагат се и различни нишови, малко известни сортове ядки като бетелов орех и макадамия, чиито пазар се увеличава с между 25 и 40%.
Всяка година пазарът на ядки в света се разширява със 7,8%, което е съпоставимо с този на ягоди. Ежегодният експорт на ядки  бележи

годишно увеличение от 2 млрд. долара,

достигайки до 34 млрд. долара. Най-продаваемите ядки са кашуто, чиито ръст годишно е от 17,2%, което в парично изражение е съпоставимо на 760 млн. долара.


Световният пазар на ядки (от овощни видове бележи ръст от над 120% за последните 10 години (International Nut and Dried Fruit Council – INC). Прогнозите са тази тенденция да се запази в дългосрочен план, като световната организация FMI очаква до 2025 г. средният годишен ръст в стойността на пазара да надхвърли 5%, а в реализираните количества – над 3%. Световното производство през последните две години се оценява на около 4 млн. метрични тона (чиста ядка), което е с 5% повече на годишна база и с 50% над количествата преди 10 години.
Най-голям дял в него по стойност и по количество имат бадемите с близо 30%. Те бележат и най-сериозен ръст, удвоявайки производството си за десет години.
Над една трета от глобалното производство на ядки от овощни видове е концентрирано в САЩ, но поради сушата в Калифорния след 2012 г. делът на страната намалява. Позициите си засилват Турция, Иран, Китай и Индия, които държат друга една трета.

Европа е най-големият консуматор на ядки

в хранителната индустрия, следвана от Северна Америка. Най-бърз растеж през следващите години обаче се очаква за Азиатско-Тихоокеанския регион.
„Географията“ на ядките постоянно се разширява и делът на други страни надминава 30%. Бурният растеж е следствие не просто от екстензивно увеличение на площите, а от еволюция в самия бизнес модел.
Схващането, че инвестицията в черупкови овошки е много дългосрочна постепенно остава в миналото. Световната тенденция е да се създават все по-интензивни насаждения, чиито гъстота, технологии на отглеждане и встъпване в технологични добиви се доближават все повече до тези при съвременните костилкови или семкови градини.
Друга насока в развитието на бранша по света е концентрацията и индустриализацията – увеличаване размера на стопанствата и засилване ролята на кооперирането между тях.
Още едно предимство през инвеститорите в този бизнес модел е и възможността за

почти пълно механизиране на процесите –

нещо особено важно с оглед големината на стопанствата, ръста в разходите за труд и урбанизацията. Едрите стопанства могат да си позволят инвестиции с първична обработка и продажби на чиста ядка, паста, масла и други екстракти.


Потенциалът в бранша не се изчерпва с крайното потребление, зависещо пряко от нивата на ценообразуване. Производителите на храни са все по-активни и иновативни в представянето на нови продукти.
Все повече научни изследвания се фокусират върху лечебните свойства на ядките при редица заболявания – сърдечно-съдови, диабет, камъни в жлъчката и пр. Това означава сигурно и трайно пренасочване на пазара към друга ниша с огромен потенциал – фармацевтичната индустрия. Производството на козметични продукти също е сред направленията, движещи търсенето на различни масла и екстракти от ядки. Не бива да се подценяват възможностите и за безотпадно производство на ядки и приходи от странични продукти.

Къде сме ние?

Статистиката при пазара на българските ядки е безкомпромисна – значителна част от предлаганите суровини и продукти категорично идва отвън. Въпреки това родните производители имат основания да се надяват на по-благоприятни прогнози в бъдеще. Перспектива има в отглеждането на традиционните за географските ни ширини ядки – орехи, лешници, фъстъци, бадеми, кайсиеви ядки като част от асортимента на черупчестите плодове, както и изключително популярните тиквено семе, слънчоглед и леблебия.
Официално публикувани отчети в специализираното издание „Регал“ сочат, че през 2017 г. дружествата, които оперират на пазара на ядки и сушени плодове, общо са декларирали приходи на стойност почти 361 млн. лв. (с 67% повече от 2016 г.). Годината е била успешна и за

износа, който е скочил с 80%. 

По сегменти най много (+150%) се увеличават продажбите на сурови и белени ядки (включително фъстъци) и слънчогледово семе, следвани от печените и осолени ядки и семена (без фъстъци), които бележат 42% ръст, но са генерирали най-много приходи за 2017 г. – 162 млн. лв.
С почти 99% са нараснали и продажбите на сушени плодове, малко над половината от които са от износ, а печените фъстъци регистрират 50 млн. лв. оборот. За 2018 г. още няма официални данни за приходите на компаниите.

Контролът – 1155 проверки от БАБХ за миналата година

 Контролът на качеството на ядките – и като натурален продукт, и като суровина, се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. За миналата година инспекторите на БАБХ са извършили 1155 проверки на черупкови плодове в цялата страна – орехи, лешници и бадеми с български произход, съобщава в официален доклад дирекция „Контрол на храните“.

Проверките включват обекти, извършващи дейности с черупкови плодове – производствени и пакетиращи предприятия, складове за търговия на едро и дребно, специализирани магазини и щандове с търговия на ядки, както и общински кооперативни пазари, където особено през есенния сезон, търговията с черупкови плодове е по-интензивна.
27 са издадените предписания за отстраняването на установени нарушения в обекти за търговия на дребно и кооперативни пазари – черупкови плодове и ядки без документи за произход, пакетирани продукти с необявени данни за произход и некоректно етикетиране. Съставени са 10 акта за установяване на административно нарушение (АУАН).
Възбранени и насочени за унищожаване са около 9 кг орехови ядки. При проверките в производствените обекти е установено, че наличните черупкови плодове са предимно орехи, събрани от орехови градини на регистрирани земеделски стопани, за които са представени документи за произход на продуктите.

Проверките на БАБХ се извършват ежегодно и целят да бъде установено спазването на законодателството за храните, в това число доказателства за произход на продуктите, прилагането на добри практики по време на съхранението и преработката на продуктите, както и проверки за съответствие с изискванията за етикетирането на храните.

Автор: Любомира ТОНЕВА

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА