Консумацията на около 20 г ядки на ден намалява наполовина риска от спиране на сърцето и с 40% шанса да се разболеем от диабет. При други болести също е така, казва д-р Дафне Оне, учен в Imperial College London. „Имаме ясна индикация за това, че рискът от поява на симптомите на различни болести се намалява при консумацията на ядки. Това е значителен ефект за толкова малко количество храна.“, казва той.
Ядките са богати на фибри, магнезий и полиненаситени мазнини, които се свързват с нисък риск от смущения на сърдечните мускули, както и с ниски нива на холестерола. Европейският и Бразилският орех са пълни с антиоксиданти, с помощта на които се подобрява приемът на кислород и се намалява рискът от рак.
Ядките съдържат също важни биоактивни съставки като елагова киселина, анакардична киселина, генистеин, ресвератол, инозитол фосфати, които могат да намалят риска от рак поради функцията си да подпомагат възпроизводството на клетките и образуването на нови кръвни телца.
Фъстъченото масло е особено полезно, защото съдържа всички тези качества на ядките в концентриран вид. Учените обаче предупреждават, че големите количества захар в него могат да имат точно обратният ефект. Учените препоръчват приемът на ядки на ден да бъде над 20 грама, за да се постигнат желаните благоприятни ефекти.