80 тона агнешко месо, внос от Македония, което не отговаря на българските и европейски стандарти, се продава в търговската мрежа у нас, алармираха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. За случая е сигнализиран министърът на земеделието и храните Румен Порожанов и Българската агенция по безопасност на храните, а те са обещали да изтеглят количествата от търговската мрежа тази седмица, информира БГНЕС.
Македонското агнешко месо влиза в България и Европейския съюз през Гърция, обясни председателят на асоциацията Симеон Караколев. Месото може да се разпознае по това, че е с червен нечетлив печат за разлика от българското, което е със син печат. Македонското агнешко е и с 20% по-евтино от произведеното у нас. „Кланницата е в Кавадарци, Македония, оттам месото влиза в Гърция, преглежда се от гръцки санитарни власти и влиза в България в три склада – София, Добрич, Пловдив. Досега са вкарани над 80 тона”, заяви той. Караколев коментира и цените на агнешкото, родно производство, в навечерието на Великден и почти две седмици преди Гергьовден.
„Във фермите цените на дребно са от порядъка на около 6 лева за килограм живо тегло, търговците изкупуват в момента на едро между 4,50 и 5 лева без ДДС на кг живо тегло”, каза той.
Тази цена не покрива разходите на дребните производители, според овцевъдите. Около 200 тона българско агнешко месо са заредени в магазините, като цените са между 13 и 18 лева за килограм.