Българско агнешко месо и продуктите от рози предизвикват интерес в Саудитска Арабия

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

България и Кралството подписаха меморандум за реализиране на инвестиции в областта на земеделието

България и Саудитска Арабия подписаха меморандум,  според който в следващите шест месеца трябва да се изготви бизнесплан и конкретни мерки за създаване на съвместна Българо-Саудитска държавна компания.  Един от конкретните проекти е изграждането на завод за фураж край Шумен. Документът бе подписан от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството Salic, съобщиха от МЗХГ.

Министърът на земеделието, храните и горите се срещна със саудитския си колега Абдулрахман ал Фадли. Той подчерта интереса към българското месо, най-вече агнешко. „В България имах възможността да опитам вашето агнешко и то е чудесно“, допълни саудитският министър. „За да реализираме внос на месо е много важно възможно най-скоро да се открие директна авиолиния между двете страни“,  подчерта Румен Порожанов и изрази увереност, че това ще стане възможно най-скоро.  Ал Фадли заяви още, че продуктите от рози и сътрудничество в областта на ветеринарната медицина също са обект на интерес от страна на Саудитска Арабия.

„Знаем, че ветеринарната медицина и здравеопазването на животните е на много добро ниво в България, имаме нужда от обмен на специалисти“, обясни саудитският министър на земеделието, околната среда и водите. Министър Порожанов припомни, че саудитски екип вече е посетил Българската агенция по безопасност на храните през юни. Той пое ангажимент сътрудничеството да се развие на най-високо ниво.

Министрите Порожанов и Ал Фадли откриха едно от най-големите изложения за храна и земеделски продукти в Саудитска Арабия – Saudi Agro- food.  Порожанов бе специален гост на събитието, в което България участва за първи път. Страната ни се представя с щанд, разположен на площ от 90 кв. м, на който 9 български фирми предлагат млечни и месни продукти, минерални води, пакетиран ориз, козметични продукти от етерични масла, мед и консервирани зеленчуци.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА