В испански земеделски район, където характерно се отглеждат зърнени култури, все по-голяма част от полетата са оцветени в лилаво.
На около 100 км от Мадрид, в провинция Гуадалахара, лавандуловите полета постепенно изместват площите със зърнени насаждения. Причината лавандулата да бъде предпочитана е по-високият марж на печалбата, а освен това през лятото лилавите цветове привличат много туристи, които иначе земеделският район не е свикнал да посреща.
Хуан Хосе де Лопе управлява семейна компания с 50-годишна история, чиято основна дейност е отглеждането на лавандула. Той признава, че в момента в Гуадалахара се наблюдава истински бум на културата, предава БНТ.
Хуан Хосе де Лопе, управител на лавандулова компания: Насажденията са атрактивни за земеделските стопани и затова отглеждането на лавандула непрекъснато расте. заедно с това се увеличават и туристите – те идват, разхождат се, правят снимки и допринасят за местната икономика. Преди тук имаше само сухи полета, след като се ожънеше зърното и хората избираха да отидат на плаж, вместо на селски туризъм.
Ана Фернандес, туристка от Мадрид: Чудесно е – уханието, природата, цветовете, залезът, въздухът, жуженето на пчелите… Красиво е!
За последните 10 години насажденията с лавандула са се увеличили пет пъти. Освен това лавандуловата реколта се продава три до четири пъти по-скъпо в сравнение със зърното.
Лавандулата се използва в парфюмерията, козметиката и хранителната индустрия, но също и за аромотерапия, която според специалистите много помага при стрес.