Латвия, Литва и Естония искат по-големи обезщетения заради руското ембарго поради близостта с Русия

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Производителите на месо в Литва констатират големи загуби в следствие на продължаващото разпространение на африканска чума по свинете и ограниченията, наложени от Русия, съобщава globalmeatnews.com. Според изпълнителния директор на Камарата по земеделие в страната драстичният спад на млякото и месото е довел почти всички производители до липса на печалби и в резултат много фермери обмислят да променят вида на дейността си. По думите му има реална опасност ситуацията да провокира земеделците да отглеждат само зърнени култури.

Според изчисления на правителството само руското ембарго ще нанесе на месната индустрия в Литва загуби на стойност 73 млн. евро, а млечният бранш ще изгуби 58 млн. евро. Разпространението на африканската чума по свинете може да направи ситуацията дори още по-лоша, тъй като вече е станало ясно, че държавата не може да разчита на алтернативни пазари за свинското си.

Липсата на помощ от правителството допълнително нанася удар на бизнеса с месо. Правителството е съобщило, че ще изплати известна сума на производителите, но няма да отпусне средства на месопреработвателите, тъй като няма допълнителни финанси в държавния бюджет.

Междувременно балтийски държави са решили да се обединят по отношение на компенсациите, които ще искат от ЕС заради забраната за износ на месо в Русия.

Фермерски организации от Латвия, Литва и Естония планират да изпратят отворено писмо до еврокомисаря по земеделските въпроси Дачиан Чолош, в което да поискат трите държави да бъдат обявени за буферна зона заради загубите от руското ембарго. Поради своята близост до Русия според страните те търпят повече поражения спрямо другите членки и им се полагат по-големи компенсации.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА