Квотите за калкан ще бъдат продължени за 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Квотите за калкан ще бъдат продължени за 2023 г.

В Черно море съществуващият преходен ТАС и квотите за калкан ще бъдат продължени за 2023 г., решиха министрите на земеделието по време на заседание на Съвета по земеделие и рибарство. Освен това беше договорено, че ЕС ще пренесе неизползваната квота на ЕС за калкан от 22,5 тона от 2021 г. до 2023 г., както е установено съгласно ревизирания многогодишен план за управление на този вид, съобщиха от Съвета на ЕС.

Министрите се споразумяха да намалят риболовното усилие за траулери в западното Средиземноморие с -7%, за да защитят дънните запаси, в съответствие с правното задължение на ЕС да постигне максимален устойчив улов за тези запаси до 2025 г. Освен това те постигнаха съгласие да продължат използването на компенсационният механизъм , който беше създаден за първи път за 2022 г., като се разпределят +3,5% от допълнителните дни на траулерите, отговарящи на условията при определени условия, като стимул за увеличаване на защитата на запаса чрез например селективност или затваряне.

Съветът на ЕС гласува забрана на любителския риболов на змиорки

След двудневни преговори по време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, за да защитят змиорките, министрите се споразумяха за цялостен пакет за защита на змиорките и подпомагане на възстановяването на този уникален запас в европейските води. Министрите достигнаха до решението да забранят любителския риболов и да удължат забраната за всякакъв търговски риболов на змиорки до шест месеца в морските и прилежащите солени води в североизточния Атлантик (включително Балтийско море) и в Средиземно море (с изключение на Черно море) в диференциран начин за отчитане на различните периоди на миграция в различните морски басейни. 

Следователно държавите-членки ще могат да адаптират периода на забрана за различните риболовни зони, за да вземат предвид техните специфики, както и времевите и географски модели на миграция на змиорката съответно на жизнения етап на стъклената змиорка и сребърната змиорка.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА