Куркума – вкусна подправка или лековита билка

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
8 Минути

Екзотичната куркума (Curcuma) е член на семейството на джинджифила. В коренищата си има жълти багрила и съдържа етерични масла. Заради тези си качества тя се отглежда като лечебно и пикантно растение. От изсушените коренища след смилане се получава прах, който се използва като подправка. В естествени условия това растение може да се срещне само в Индия. Страната е лидер в износа на подправки, приготвени от коренищата на куркума. В градините това растение започва да се отглежда от деветдесетте години на 19 век.

Куркуминовият пигмент е основното активно съединение в растението. Той има силно противовъзпалително действие. Също така е мощен антиоксидант, микроелемент, който блокира вредни химични реакции. Той има пет пъти повече защитна сила от витамин С и Е. Растението има високи концентрации на желязо, манган и калий. Също така е добър източник на витамин В6 и фибри.

Ползите

Куркумата се използва като подправка, лекарство и боя. Според проучвания, направени в Индия, растението разрежда кръвта и понижава артериалното налягане, което е много полезно за пациенти с хипертония. Освен това то намалява излишните нива на кръвната захар, има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и помага при болестта на Алцхаймер. Подправката има още много лечебни свойства – нормализира обмяната на веществата, бори се с бактериите и подобрява кръвообращението. Веществото куркумин има положителен ефект върху състоянието на жлъчния мехур. Етеричното масло активира черния дроб. Също така, това растение се използва за премахване на неприятните усещания на дразнене и парене, лечение на дерматити и алергии.

Индийското растение е и една от мощните подправки, така че ако приемате някакви лекарства, няма да е излишно да се консултирате с лекар. Особено, ако страдате от хемофилия (когато кръвта не се съсирва) и хипотония, тъй като подправката разрежда кръвта и намалява налягането. Освен това трябва да се знае, че злоупотребата с тази подправка, дори и при здрав човек, може да предизвика диария.

Растението се използва не само като подправка, но и е отличен антибиотик, който подобрява храносмилането и възстановява чревната микрофлора. То ефективно ще помогне при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Лечебните му свойства са много полезни в тропическите страни, където има много чревни инфекции.

Куркумата пречиства кръвта и помага за образуването на червени кръвни клетки. Тази билка регулира метаболитните процеси и спомага за разграждането на протеините.

Тази култура се счита за мощен антидепресант и се използва широко в китайската алтернативна медицина. Индийската подправка помага и за бързо възстановяване на епидермиса при възпалителни заболявания на кожата, екзема, циреи и псориазис. За да се отървете бързо от изгарянето, се препоръчва използването на паста, която включва сок от алое и куркума.

Отслабване с куркума

Тази подправка има много сходни свойства с джинджифила. Тя е позната и под името жълт джинджифил. Това растение е особено полезно за жените, защото се използва за козметични цели при лечение на кожни заболявания. Но най-важното му предимство не е за пренебрегване – то е полезно за отслабване.

Куркуминът, предотвратява образуването на мастна тъкан. Растението се използва успешно за намаляване на телесната маса и за бързо лечение на затлъстяването. Този ефект се постига благодарение на факта, че куркумата коригира метаболизма. Трябва да се отбележи, че добавянето на подправката в храната допринася за по-голямо изгаряне на калориите. Освен това води до отстраняване на излишната вода от човешкото тяло, подобрявайки кръвообращението, а всичко това помага за намаляване на теглото.

Рецепти

Има няколко рецепти с куркума за загуба на тегло. Всичките са доста лесни за приготвяне.

  • Сложете да заврят 500 мл вода, след това добавете 4 супени лъжици обикновен черен чай без ароматни примеси, канела на върха на една супена лъжица, малко джинджифил, 2 супени лъжици куркума и една чаена лъжичка мед. Оставя се тази смес да се охлади и се долива 500 мл айрян или прясно мляко. Пийте от тази смес 1 път на ден – при закуска или вечеря.
  • Има друга, още по-лесна рецепта. В половин чаша вряща вода се изсипват 1,5 супени лъжици прах от индийската подправка. Добавя се чаша студено мляко. Може да подсладите с мед на вкус. Този прекрасен коктейл трябва да се приема преди лягане.

Златната двойка – куркума и мляко

Ако добавите подправката към млякото, резултатът ще бъде отлично средство за много болести. Тази смес се използва ефективно за проблемна кожа, известна е като “златното мляко“. Има няколко популярни рецепти за куркума с мляко.

  • Необходимо е една чаена лъжичка мляко да се смеси добре с една чаена лъжичка мед и със същото количество от индийската подправка. Тази маска се нанася върху лицето и след това се задържа около половин час. След такава процедура кожата става гладка, опъната и чиста.
  • Куркумата с мляко ще помогне също за подобряване на външния вид на косата и ноктите. За да направите това, пийте по една чаша мляко на ден с лъжица от подправката и мед.
  • Ако добавите куркума към топло мляко, можете да се излекувате от кашлица. При редовна употреба резултатът ще се забележи след няколко дни. Общото състояние също ще се подобри, жизнеността ще се върне, а кашлицата ще стане по-мека. Когато живеете в райони със замърсена околната среда или в случай на отравяне, можете да започнете да използвате мляко с куркума. И двата компонента имат ефекта на детоксикация.
  • Препоръчва се също така преди сън да се пие топло мляко с добавка мед и лъжичка от подправката. Куркумата, смесена с мед, е отлично средство срещу контузии и възпаление на ставите. Ако добавите разтопено масло към тази смес, можете да постигнете високи резултати при лечението на кожни заболявания.

Противопоказания

Не са идентифицирани странични ефекти, но ако имате камъни в жлъчния мехур трябва да използвате подправката внимателно, тъй като тя причинява свиване на мускулите на жлъчния мехур. Има също така определени ограничения при употребата на подправката по време на бременност. Можете да подправите ястието с тази подправка, но трябва да избягвате да я използвате за медицински цели.

Важно за растението куркума

  1. Цъфтеж. Започва през юли и приключва през октомври.
  2. Засаждане. Части от коренището в откритата почва се засаждат от март до април.
  3. Осветление. Ярка слънчева светлина или сенчесто място.
  4. Грунд. Богата пясъчна или глинеста почва.
  5. Поливане. Поливането трябва да бъде обилно и често, като необходимата вода зависи от състава на почвата.
  6. Торове. При образуване на пъпките, в началото на цъфтежа и две седмици след прецъфтяването, торете с комплексен минерален тор за декоративни и широколистни растения. Важно е да се знае, че трябва да се приложи само половината от дозата, която е посочена в инструкцията.
  7. Размножение. Чрез семена и части от коренището.
  8. Вредни насекоми. Паякови акари.
ЕТИКЕТИ:
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА