Суперхраните, сред които са различните ядки, плодове и варива, могат да бъдат нож с две остриета. Колкото са полезни, толкова са и опасни, тъй като прекаляването с тях може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
Куркумата, например, има много полезни свойства: едно от веществата в нея – куркумин защитава черния дроб, облекчава процеса на храносмилане и има противораково действие. 1 лъжичка куркума на седмица са достатъчно, за да се предпазите от болестта на Алцхаймер.
Употребата на повече от 100 г куркума на ден обаче води до точно противоположния ефект – развитие на язва на стомаха. Освен това, тази подправка разрежда кръвта и хората, които страдат от нарушения в съсирването на кръвта или които се готвят за операция, не трябва да прекаляват с нея. Освен това в големи количества куркумата понижава захарта в кръвта, затова тя не се препоръчва на диабетици.
Днес соята също е много разпространена и полезна храна. Тя се съдържа в 60% от преработените продукти. В соевите зърна има по-малко мазнини, отколкото в месото и повече мастни омега-3 киселини, които влияят положително на сърцето. Освен това в соята се съдържат 7 от най-важните аминокиселини, които поддържат и възстановяват всички тъкани на човешкия организъм.
От друга страна, в соята има много вещества, които възпрепятстват преработването на протеините и усвояването на минералите, и влияят отрицателно на обмяната на веществата. Освен това в нея има вещества, които имитират естрогена и влияят на репродуктивните възможности на човека. И дори соята да може незначително да понижи риска от рак на гърдата, соевите добавки съдържат изофлавоноиди, които приличат на естрогена, могат да ускорят процеса на делене и размножаване на раковите клетки. Затова специалистите препоръчват да употребяват не повече от една порция продукти от непреработена соя.