Учените смятат, че причина за множество болести, включително артрита, е хроничното леко възпаление, което може да се повлияе силно от различни храни. Имунната система има важна роля за това как организмът ще реагира на възпалението. Огромно значение за състоянието на имунната система има храносмилателният тракт. Ето защо не е изненадващо, че когато не се грижим добре за стомаха си, идват проблемите с имунната система и възпаленията в организма.
Лекарите правят разграничение между два вида артрит: остеоартрит, известен още като остеоартроза, и ревматоиден артрит. Важно е да имаме балансирано меню, за да се справим и с двата вида. Ето няколко храни, които могат да бъдат съюзници:
Риба богата на омега мастни киселини
Всички мазни риби са изключително полезни, а сред тях на първо място е сьомгата. Сардините и аншоата също се препоръчват, тъй като намаляват риска от рак на гърдата.
Лекарите не препоръчват да се разчита на омега 3 мастни киселини с растителен произход. Такива се съдържат в орехите и лененото семе, но дори в тях няма пълния спектър от полезни киселини. Те съдържат само алфа-линоленова киселина.
Зехтин от високо качество
Високо качественият зехтин съдържа съставка, която спира производството на химикали, които причиняват възпалителни процеси. Механизмът е същият като при някои лекарства, които се взимат против възпаления.
Плодове и зеленчуци богати на антиоксиданти
Консумацията на храна богата на антиоксиданти е друг начин да ограничите възпалителните процеси в организма. Експертите по хранене често препоръчват да се храним с цветни храни. Ярките цветове идват от съдържащите се в плодовете и зеленчуците флавоноиди и каротеноиди, които са мощни антиоксиданти. Няколко такива примери са: горски плодове, броколи, спанак, картофи, домати, моркови, диня, папая, грозде.
Пълнозърнести култури
Според учените пълнозърнестите храни намаляват възпалителните процеси в тялото и така предотвратяват изостряването на артрита.
Джинджифил
Джинджифилът се смята за един от най-мощните антивъзпалителни средства. Има научни доказателства, че коренчето има медицински свойства и има антивъзпалително действие. Освен това джинджифилът е сред съставките, които в студените дни са особено подходяща добавка към смутита и чайове.
Куркума
Куркуминът е съставката, която придава на куркумата наситения златист цвят. Съставката има множество полезни свойства, които дълги години са били обект на изследвания от учените. Куркумата е мощен антиоксидант и има противовъзпалителни и антисептични свойства. Подправката значително забавя развитието на възпалението.
В традиционната китайска медицина и в индийската аюрведическа медицина куркумата се използва широко за лекуване на артрит.
Витамин С
Витамин С действа като антиоксидант и според учените намалява риска от развитие на артрит. Полезни източници на витамин С са зелените чушки, портокалите, мангото, ягодите, кивито и броколи. Горските плодове са изключително богати на витамин С.
Храните, които трябва да избягвате, ако имате артрит са: захар, трансмазнини, червено месо, сол и сода.