Край на научните експерименти с животни?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Европарламентът поиска от Европей­ския съюз да засили усилията за спиране на използването на животни за научни из­следвания. Резолюцията, която е с препо­ръчителен характер, а не е задължител­на, е одобрена от огромното мнозинство от евродепутатите и беше приветствана от активистите за защита на животните, предаде АФП, съобщи НЛРС-СЛРБ.

„Евродепутатите искат план за дейст­вие в целия ЕС с амбициозни и пости­жими цели, както и срокове за посте­пенно прекратяване на използването на животни при изследвания и тестове“, се казва в изявление. Те искат да бъдат предоставени достатъчно средносрочни и дългосрочни средства, за да се гаран­тира бързото разработване, валидиране и въвеждане на алтернативни методи за тестване.

ЕС забрани експериментирането на козметични продукти върху животни от 2009 г. и има разпоредби, за да се опита да защити животните, които все още се използват за научни изследвания, които се считат за необходими.

Повече от 12 млн. животни, 90% от които са мишки, са отгледани и убити през 2017 г. за изследователски цели, като много от тях в крайна сметка не се използват в експерименти, се казва в доклад на Евро­пейската комисия.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама