Кой ще купи последния торов завод в Австрия

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Планираната продажба на бизнеса с азотни торове Borealis ще бъде предмет на антитръстов преглед

Планираната продажба на подразделението за торове на частично държавната австрийска компания Borealis се обсъжда широко сред фермерските среди в страната. Първоначално австрийците бяха недоволни, че последното производство на азотни торове в страната може да отиде в руската Eurochem, сега не им харесва сделката с групата Agrofert от Чехия, съобщава Agrarheute.com.

„Вярно е, че частично държавната австрийска компания за торове Borealis получи оферта от руската компания Eurochem през февруари 2022 г. да продаде азотния бизнес на Borealis, който включва торове, меламин и технически азотни продукти. Предложената цена беше 455 милиона евро. Въпреки това Borealis отхвърли офертата на EuroChem на 10 март 2022 г., на фона на международни конфликти и фермерските протести в страната.

На 2 юни 2022 г. Бореалис обяви, че Agrofert има нов потенциален купувач. Чешката химическа група Agrofert е основана от бившия премиер Андрей Бабиш и в момента е най-големият частен работодател в Чехия. В Германия компанията включва производителя на торове SKW Piesteritz и хлебозаводът Lieken AG.

Agrofert предложи 810 милиона евро за Borealis и сделката се очаква да приключи през втората половина на 2022 г. През 2021 г. Agrofert Group генерира продажби от 7,5 милиарда евро с повече от 200 компании и 31 000 служители.

Но тази конкретна оферта за покупка също предизвика вълна от съпротива сред австрийските фермери. Асоциацията на фермерите в Долна Австрия се обърна към германски антитръстови адвокати, за да преразгледат покупката на Agrofert.

Председателят на Асоциацията на фермерите Стефан Пернкопф и директорът Пол Немечек казаха: „Поради размера на планираната сделка, ЕС има правото и дори повече – задължението – да погледне много критично на продажбата. Настояваме интересите на фермерите, като гаранти за непрекъснато снабдяване с храни, да бъдат защитени и взети на сериозно.“

Borealis няма да изчезне след продажбата на бизнеса с торове. Според прессъобщение групата възнамерява да се „фокусира върху основния си бизнес“, който е „осигуряване на иновативни и устойчиви решения за полиолефини и основни химикали и преминаване към кръгова икономика“.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА