Копа Коджека настоява за разширяване мерките за подпомагане на производители на праскови и нектарини

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Фермерската организация  Копа Коджека е отправила искане към еврокомисаря по земеделските въпроси Дачиан Чолош да разшири спешно мерките за подкрепа на производители на праскови и нектарини заради проблемите, които руското ембарго причини на производителите, предава Agra Europe.

Предложената миналата седмица специфична подкрепа за стопаните, отглеждащи праскови и нектарини, беше официално приета днес. Мярката беше провокирана от наложеното от Русия ембарго за внос на хранителни продукти от страните, подкрепили действията срещу федерацията в контекста на украинската криза.

Според одобрените мерки се увеличава от 5 на 10% делът на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара от организации на производители за безплатно разпространение, т.е. стоката да се дари на благотворителни организации, училища или болници. Подпомагането за такива количества ще е 269 евро за тон. Общата сума е определена на 22,1 млн. евро.

За производители, които не членуват в производителски организации, помощта ще възлиза на 50% от средствата, определени за изтеглена от пазара продукция на производители, които са част от организации. Средствата възлизат на 7,6 млн. евро.

Припомняме, че по-рано тази седмица ЕК обяви, че ще отпусне 125 млн. евро за  спешна подкрепа на нетрайните плодове и зеленчуци.

Копа Коджека настоява Брюксел да ускори процедурите около възможностите за промотиране на селскостопанска продукция в трети страни. Така биха могли да се компенсират загубите, нанесени от руското ембарго. Организацията настоява се ускори сключването на споразумения за свободна търговия с държави като Китай и Япония, както и тези от Близкия изток.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама