Копа-Коджека иска ЕС да разреши новите технологии за размножаване

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Най-голямата лобистка организация на земеделски производители и кооперации в Европейския съюз Копа-Коджека призова Европейската комисия да изясни правния статус на новите технологии за размножаване като генното инженерство, клониране и промяна на гени – форма на генна модификация, съобщава globalmeatnews.com.

Генералният секретар на Копа-Коджека Пека Пезонен посочва, че ЕС е изправен пред предизвикателството да осигури прехрана на нарастващото население с ограничени ресурси. Пезонен казва, че месопроизводителите трябва да развият практики за разработване на устойчиви на жега и недостиг на вода животни в контекста на климатичните промени. Копа-Коджека иска случаите относно новите технологии за размножаване да бъдат разисквани всеки по отделно и да бъдат анализирани позитивите и негативите като се борави с научни аргументи.

Според организацията за защита на животните Милосърдие за световното селско стопанство обаче въпросните технологии само ще влошат ситуация относно хуманното отношение към животните. Питър Стивънсън, съветник за политиките на организацията коментира, че е “ужасен”, че Копа-Коджека искат новите технологии за размножаване да бъдат разрешени.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА