Комисия оглежда незасетите земеделски площи в Ловешко

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Комисия е започнала оглед на незасетите земеделски площи в Ловешка област, предава БНР. Заради лошите атмосферни условия близо 40 хиляди декара от обработените площи не могат да бъдат засети с есенни култури, предимно пшеница. Сериозно се бави и прибирането на царевицата в региона.

Експертите ще проверяват площите на земеделски производители, които са подали заявления за незасети  площи.  Директорът на областната служба „Земеделие“ в Ловеч Тони Паричев уточни, че проверката се извършва по нареждане на министерството на земеделието и храните във връзка със сеитбо – оборота, тъй като всеки арендатор трябва да има минимум 30% засети площи с култури със слята повърхност /пшеница и ечемик/, но някои от тях не са изпълнили това изискване.

Тони Паричев каза още, че до момента са ожънати 63% от царевицата, като в  община Угърчин са  прибрани едва 30 на сто. Там неожънати остават близо 20 хиляди декара, а в общините Ловеч и Летница по около 10 хиляди.  Въпреки закъснението зърнопроизводителите отчитат  среден добив от 850 кг от декар, което е с над 200 кг повече от миналата година.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама