Колко ще струва агнешкото месо за Великден?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Между 25 и 29 лв. за килограм ще струва агнешкото месо за Великденските празници. Точната цена ще зависи от разфасовката, заявиха от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Търговците го изкупуват от производителите за между 18-19 лева. С левче по-малко е струвало на производителя агнешкото миналия Великден. В магазините преди година цената е била между 20 и 27 лева, предаде БТВ.

Овцевъди и зърнопроизводители планират протести

Овцевъдите у нас настояват за по-стриктен контрол на вноса на агнешко месо от Северна Македония. Те се заканват да блокират границата с Гърция. С протести плашат и зърнопроизводителите.

Под 7 евро за килограм ще влиза евтиното агнешко у нас, сигнализират родните производители.

“Македония и не само тя, всички държави извън ЕС не спазват регулациите, които спазва ЕС. Техните фермери не спазват тези регулации и това поставя в една неравноправна ситуация производителите от двете страни”, каза председателят на НОКА Симеон Караколев.

Непродадената продукция от миналата година е засегнала близо 800 ферми

По данни на бранша за миналата година заради вноса на месо от Северна Македония у нас са останали нереализирани 200 хиляди агнета.
Представители на сектора сигнализират още, че нелоялни търговци изкупуват евтино вносно месо и го продават за родно. На среща в Министерство на земеделието вчреа поризводителите получиха обещание за по-строг контрол, което отмени намеренията им да блокират гранични пункт Кулата.”

Ще бъде засилен контролът по отношение на антибиотици, сулфонамиди, на олово, кадмий и други микроелементи, които могат да се открият в агнешкото месо”, каза зам.-министърът на земеделието Крум Неделков.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама