Колко ще ни струва рибата за Никулден?

Промяната на метеорологичната обстановка тази есен даде повод за притеснения сред рибарите и търговците на риба. С наближаването на Никулден, матрапази увериха, че няма да има основания за притеснения и цената на морската риба тази година ще се запази в същите граници както миналата. Внезапно разваляне на времето може да обърка ситуацията, но синоптиците уверяват, че това може да се случи едва след 6 – ти декември.
На 6 декември почитаме св. Николай Чудотворец, закрилник на рибари и моряци. Ритуалната гозба е именно от шаран, защото това е рибата, с която (според легендата) светецът запушил пробойна на кораб, спасявайки себе си и екипажа.
Цената на ключовия за празника шаран, ще варира от 5 до максимум 7 лева за килограм, както по Черноморието, така и в столицата. Стойностите се запазват сравнително близки до миналогодишните. Пъстървата ще се търгува за 8-10 лева, ципурата за 12-15 лева, а скумрията, хека и мерлузата между 6 и 9 лева.
Не се предвиждат резки движения на пазара, поради сравнително ниските цени, предлагани от големите търговски вериги, готови да балансират разликите в цените с по-малките търговци. Традиционно около Никулден има леко поскъпване и затова на по-предпазливите се препоръчва да пазаруват още в първите дни на месеца, като по този начин освен, че може да спестят пари, ще спестят и време в редене на големи и дълги опашки в деня непосредствено преди празника.
От институциите предупреждават, че ако случайно засечем на пазара шарани за по 2-3 лв килограм, най-вероятно те ще са от бракониерски улов, който не е одобряван от закона. Контролът по развъдници и тържища е засилен. Купуването на такава риба носи и допълнителен риск предвид неясния си произход.
Междувременно стана ясно, че от 2 декември, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки на обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, съответствието на сградов фонд и оборудване със законодателството за храните, съобщават от агенцията. Специално внимание ще се обърне на случаи на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.