От 21-ви до 27-ми декември ще се носят аромати на вкусни традиционни храни и сгряващи напитки по улиците “Братя Пулиеви” и “Магура” в пловдивския квартал “Капана”, съобщават от www.localfood.bg . Коледното издание на Фестивала на Местните Храни ще събере продукцията на над 20 производители от Пловдив и околните области, комбинирайки европейската и българската култура.
Организаторите посочват, че събитието се организира от инициативата “Занаятчийска кухня Фермата” с подкрепата на Община Пловдив и Общинска фондация “Пловдив 2019”.
По време на третия по ред фермерски пазар в Капана пловдивчани ще имат удоволствието да опитат автентична празнична кухня, претворяваща българската традиция и тази на местната арменска, турска и македонска общности. На 21-и декември от 16,00 часа програмата предвижда да бъде проведена работилница за месене на обредни хлябове. Специалисти от “Хлебна къща – Пловдив” ще представят символиката на Коледника – какво повелява традицията, как се прави коледната пита и как се четат знаците по нея.
За потребителите на фермерския пазар ще бъдат предложени сезонни плодове и зеленчуци, хлябове и пити с естествена закваска, фермерски млечни и месни продукти, мед, сладка, лютеници и билки. За празничното настроение и атмосфера ще бъдат осигурени коледен пунш и греяно вино, предвидена е и музикална програма от диджея Skill.
Организаторът на фестивала – “Занаятчийска кухня Фермата”, е инициатор и на новата национална мрежа на малките местни производители на храни LocalFood.bg. Мрежата ще подпомага регистрацията на стартиращите предприемачи и достъпа им до пазара, ще ги обучава и ще ги съветва за възможностите. Новата мрежа ще насърчава развитието на иновативни модели на домашно производство на храни и ще прокарва политики за регламентирането им.