Коледният пазар на храни излиза с 30% по-скъп, спрямо 2021 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

При някои храни ръстът е двоен

Коледният пазар за храни ще е значително по-скъп тази година. При някои от традиционните продукти за трапезата ръстът в цените е близо двоен спрямо миналия декември. А баницата, пуйката и кашкавалът могат да се окажат лукс при пазаруването тази Коледа.

От миналия до този декември основните продукти са поскъпнали на едро с близо 30 %. Така потребителската кошница за година е скочила от 84 на 108 лв, предаде Нова ТВ.

От борсите до магазините на дребно някои от храните са с двоен ръст. Като най-значително е повишението при млечните и птичите продукти, колбасите, яйцата и зеленчуците.

След като през ноември и началото на декемви цените на яйцата се запазиха стабилни и без промени, в средата на месеца ситуацията започна да се променя.

В рамките на седмицата от 7 – 14 декември 2022 г. се наблюдава повишение на средните цени по веригата на предлагане на яйца за страната. Това води до повишение на средната цена за страната в ГТВ с 0,03 лв./бр., до 0,49 лв./бр.

Най-ниски цени на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се наблюдават в Благоевград и Кюстендил – 0,44 лв./бр., а най-високи – в Бургас, Сливен и Ямбол – 0,52 лв./бр. В почти цялата страна се отчита поскъпване на продукта спрямо предходната седмица, достигащо до 0,07 лв./бр. в Смолян.

Цените на яйца – размер L в ГТВ варират от 0,47 лв./бр. (Благоевград, Кюстендил и Търговище) до 0,57 лв./бр. (Варна и Разград). Средната цена за страната в тези обекти е 0,53 лв./бр. – с 0,04 лв./бр. над нивото от предходната седмица. В преобладаваща част от областите е налице повишение на стойностите в рамките на 0,02 лв./бр. – 0,09 лв./бр., най-чувствително в Силистра и Смолян, а единствено в София – понижение, с по 0,01 лв./бр.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА