Китайците ядат повече плодове и зеленчуци заради коронавируса

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Потреблението на плодове и зеленчуци в Китай се е увеличило значително, откакто обстановката в Китай се промени в следствие на разпространението на коронавируса.

Неотдавнашно проучване на консултантската фирма Оливър Уаймън показва, че коронавирусът променя хранителното поведение. Проучването, в което са анкетирани 1000 китайски потребители, заключава, че 40% от тях започват да ядат повече плодове и зеленчуци. То показва още, че само един  от пет китайски потребители поддържа обичайната си диета по време на пандемията. Останалите 80% от 1000 анкетирани потребители са променили диетата си, при половината от тях разликата е значителна. Потреблението на прясно месо и риба / миди намалява сред китайското население, съответно с  34% и 59%. Консумацията на яйца и млечни продукти се увеличава значително, съответно с 35% и 33%.

Увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци може да бъде свързано със съветите на китайски експерти от Националната здравна комисия на Китай, че витамин С може да повиши резистентността към вируса. Друга възможна опция за намалената консумация на месо е липсата му на пазара. Китай беше една от най- засегнатите страни в следствие на разпространяващата се африканска чума по свинете. Това значително намали китайското стадо на свине, а ситуацията с коронавируса допълнително затруднява доставките на месо за страната.

Повече за изследването на Оливър Уаймън може да прочетете тук.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама