Китайците ядат повече плодове и зеленчуци заради коронавируса

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Потреблението на плодове и зеленчуци в Китай се е увеличило значително, откакто обстановката в Китай се промени в следствие на разпространението на коронавируса.

Неотдавнашно проучване на консултантската фирма Оливър Уаймън показва, че коронавирусът променя хранителното поведение. Проучването, в което са анкетирани 1000 китайски потребители, заключава, че 40% от тях започват да ядат повече плодове и зеленчуци. То показва още, че само един  от пет китайски потребители поддържа обичайната си диета по време на пандемията. Останалите 80% от 1000 анкетирани потребители са променили диетата си, при половината от тях разликата е значителна. Потреблението на прясно месо и риба / миди намалява сред китайското население, съответно с  34% и 59%. Консумацията на яйца и млечни продукти се увеличава значително, съответно с 35% и 33%.

Увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци може да бъде свързано със съветите на китайски експерти от Националната здравна комисия на Китай, че витамин С може да повиши резистентността към вируса. Друга възможна опция за намалената консумация на месо е липсата му на пазара. Китай беше една от най- засегнатите страни в следствие на разпространяващата се африканска чума по свинете. Това значително намали китайското стадо на свине, а ситуацията с коронавируса допълнително затруднява доставките на месо за страната.

Повече за изследването на Оливър Уаймън може да прочетете тук.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА