Китай: Гигантското задръстване на кораби хвърля световната търговия в хаос

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Най-строгото блокиране на коронавируса в Китай от началото на пандемията доведе до огромно изоставане в най-голямото контейнерно пристанище в света. Цели квартали в Шанхай са отцепени с огради и почти не е останала храна за закупуване.

Много компании по света се страхуват от огромните последици за доставките на суровини и междинни продукти. Икономистите очакват значителен спад за световната икономика. Според констатациите на компанията за анализ на корабоплаването Windward, 20% от около 9 000 активни контейнерни кораба по света в момента са заседнали в задръствания в претоварени пристанища . Почти 30% от тези кораби са блокирани в Китай . Това е два пъти повече от февруари, съобщава американската медийна компания Fortune.

Корабите са задържани не само в Шанхай, най- натовареното пристанище в света , но и в други контейнерни докове в Китай. Причината – властите наложиха строги карантини в няколко града, за да се борят с най-тежкото огнище на COVID в страната от началото на пандемията.

Шанхай е под блокада от почти четири седмици и е регистрирал над 35 000 случая на COVID от март. Жителите на града, от 25 милиона души, се борят да получат храна и достъп до здравни грижи, тъй като властите им забраняват да напускат домовете си, съобщават множество международни медии.

Анализатори от Windward изчисляват, че блокирането в Китай, което започна в средата на март, почти удвои броя на контейнерните кораби, чакащи край бреговете на страната. До 19 април анализаторите регистрираха 506 кораба, чакащи за кей в китайски докове, което е 195% повече от 260 кораба, докладвани през февруари.

Цели квартали, отцепени с огради

Пристанищните власти в Шанхай твърдят, че пристанището “работи нормално”, въпреки че много компании за анализ на корабоплаването предоставят данни за обратното. Извън пристанището на Шанхай огромните ограничения за превозите на камиони и мобилността на работната сила попречиха на разтоварването на корабни контейнери.

Анализаторите от Ocean Network Express (ONE) докладват: „Трафикът на камиони остава ограничен и терминалите все още са задръстени. Има вероятност хладилните контейнери да не бъдат разтоварени в Шанхай, докато ситуацията не се облекчи .” И засега не изглежда така.

В някои жилищни райони на Шанхай властите издигнаха високи зелени огради през последните дни. Противно на обявеното облекчаване, ситуацията продължава да се затяга. Освен помощниците в бели защитни костюми и полицията, улиците са почти празни.

Нищо за ядене и никакво здравеопазване

Повечето хора в момента се опитват да поръчват скъпи хранителни стоки онлайн. Но все още има твърде малко доставчици, които работят при тежки условия на затворените пътища. Повечето неща са разпродадени.

След толкова дълго блокиране не им пука за високите цени, казва една жена. Широко разпространените огнища на Covid в Китай затвориха и други градове и производствени и морски центрове в цялата страна. Според анализаторите една четвърт от населението на Китай е било в блокиране, свързано с Covid през последните седмици, поради така наречената политика на страната за нулев Covid.

Съществуват и опасения, че скоро може да влязат в сила нови блокирания в столицата Пекин. В Пекин 22 милиона жители в момента трябва да се явят за масови тестове за COVID-19 , за да предотвратят блокиране като в Шанхай. Китайските служители казват, че ограничаването на COVID, включително по-дълго блокиране, е необходимо, за да се спасят възможно най-много животи и да се предотврати претоварването на здравната система.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама