Как кризата с коронавируса се отразява на доставките на храни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Подобно на други сектори от световната икономика, веригите за доставка на храни са прекъснати от пандемията на коронавирус и празните рафтове на супермаркетите се превръщат в символ на кризата, коментират от freshplaza. 

Паническото пазаруване в някои страни доведе до това, някои хранителни стоки, като макаронени изделия и брашно, да се продават буквално за минути в супермаркетите през последните седмици. Търговците на дребно казват, че са в състояние да попълнят повечето продукти, докато фирмите тестени изделия в Европа и Северна Америка са прекратили част от производството си.

Търговците на храни твърдят, че паническите покупки отшумяват, след като домакинствата вече са запасили веднъж и вече се адаптират към рутинни процедури. Въпреки това може да се наложи купувачите да свикнат с по-малко разнообразните или повече местни хранителни предложения. Логистичните проблеми- от затворени граници до намалена работна сила натоварват обичайните пътища за доставка, особено за свежа продукция.

Организацията по прехрана и земеделие към ООН предупреди, че всяко прибързване от страна на вносителите да купуват суровини, може да подхрани световната инфлация на храните, въпреки огромните запаси от основни култури. Промените  на стоковите пазари не се усещат непременно в цените на хранителни стоки, тъй като хранителните фирми обикновено купуват суровини предварително. Някои от по-бедните страни също имат субсидирани хранителни програми, което също гарантира стабилност на цените.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА