Обелките от банани правят розите прекрасни

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Бананите – вкусни и сладки, оказва се, са полезни не само за хората, но и за растенията. Царицата на градината – розата, например, расте красиво в компанията на обелки от банан. Така следващия път, когато похапвате банани, запазете обелките. Пресните обелки се разграждат бързо в почвата като внасят в нея калий, калции, магнезий.

Макар банановите остатъци да не са достатъчни да задоволят потребността на розите от подхранване, те са отличен източник на калий, който има ключово значение, за да цъфти розата Ви с прекрасни цветове. Калият подобрява защитата на растението и го прави по-устойчиво на болести и нападения от насекоми, подобрява и устойчивостта при засушаване или застудяване.

Когато засаждате нова роза, опитайте да нарежете няколко обелки от банан и да ги поставите на дъното на дупката, в която ще засадите младата роза. Смесете с компост и след засаждане на цветето, полейте. Така още със самото си засаждане, ще дадете допълнителен тласък за растеж на розата.

Банани можете да приложете и към вече пораснали рози – просто нарежете обелката и разпръснете парчетата от нея около корена на растението. Не забравяйте, че ако добавите бананови обелки в контейнера за компост, ще обогатите състава на органичния тор.

Освен калият, азотът и фосфорът също са съществено необходими на розите Ви, за да бъдат те здрави и красиви. Азот можете да набавите в почвата като вместо да изхвърлите утайката от кафе, я разпределите около розата. Добър източник на фосфор е оборският тор.

 

 

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements