Ментовото сладко или както ще ви кажат жените, които продават сладка на Юндола – ментовият мед е с необичайно приятен вкус и особено полезен за здравето. Помага при простудни и стомашни заболявания, както и при болки в жлъчката и черния дроб. При липса на мента, може да приготвите сладко и от юзум (джоджен). Двете растения са от едно семейство. Ефектът също не е за подценяване.
Вариантът на мама
Необходими продукти – 250 г листа от мента, 1 кг захар, 2 лимона и 0.5 литра вода
Приготвяне:
- Листатата от мента трябва да се измият заедно със стъблата, леко се подсушават и се смилат. Лимоните се нарязват на малки парчета заедно с кожата. Всичко се слага в тенджера и се вари 10 минути. Оставя се на хладно за едно денонощие.
- След това сместа се оцежда, добавя се към нея захарта и отново се вари, докато достигне гъстота на сладко. Горещата смес се налива в добре измити и затоплени буркани и се затваря.
Вариантът на свекървата
Необходими продукти – 400 г листа от мента, 1 кг захар, 1 чаена лъжичка лимонена киселина и 1 чаена чаша вода
Приготвяне:
- Ментата се измива в хладка вода и след това внимателно се подсушава с памучна кърпа. Насипва се в тенджера като се редуват листа мента и захар, като се употребява около половината количество захар. Полива се с лимонената киселина, разредена с една супена лъжица вода. Оставя се на хладно място за около 6 часа.
- През това време от останалата захар и чашата с вода се сварява захарен сироп, с който се залива ментовата смес
- След още 6 часа тенджерата се поставя на огъня и се остава да заври за пет минути. Прецежда се и още горещо сладкото се налива в чисти буркани, които се оставят обърнати за едно денонощие.
И в двата случая обаче трябва да имате предвид, че сладкото не става с цвят на мента, както сме свикнали да виждаме популярната напитка. Цветът се постига с няколко капки зелена боя за храни, която вече лесно може да се намери. Ако не искате изкуствени добавки – не цапайте прекрасното сладко, ароматът и вкусът му сами издават елексира.