Как да си направим ментов мед

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Ментовото сладко или както ще ви кажат жените, които продават сладка на Юндола – ментовият мед е с необичайно приятен вкус и особено полезен за здравето. Помага при простудни и стомашни заболявания, както и при болки в жлъчката и черния дроб. При липса на мента, може да приготвите сладко и от юзум (джоджен).  Двете растения са от едно семейство. Ефектът също не е за подценяване.

Вариантът на мама

Необходими продукти – 250 г листа от мента, 1 кг захар, 2 лимона и 0.5 литра вода

Приготвяне:

  1. Листатата от мента трябва да се измият заедно със стъблата, леко се подсушават и се смилат. Лимоните се нарязват на малки парчета заедно с кожата. Всичко се слага в тенджера и се вари 10 минути. Оставя се на хладно за едно денонощие.
  2. След това сместа се оцежда, добавя се към нея захарта и отново се вари, докато достигне гъстота на сладко. Горещата смес се налива в добре измити и затоплени буркани и се затваря.

 

Вариантът на свекървата

Необходими продукти – 400 г листа от мента, 1 кг захар, 1 чаена лъжичка лимонена киселина и 1 чаена чаша вода

Приготвяне:

  1. Ментата се измива в хладка вода и след това внимателно се подсушава с памучна кърпа. Насипва се в тенджера като се редуват листа мента и захар, като се употребява около половината количество захар. Полива се с лимонената киселина, разредена с една супена лъжица вода. Оставя се на хладно място за около 6 часа.
  2. През това време от останалата захар и чашата с вода се сварява захарен сироп, с който се залива ментовата смес
  3. След още 6 часа тенджерата се поставя на огъня и се остава да заври за пет минути. Прецежда се и още горещо сладкото се налива в чисти буркани, които се оставят обърнати за едно денонощие.

И в двата случая обаче трябва да имате предвид, че сладкото не става с цвят на мента, както сме свикнали да виждаме популярната напитка. Цветът се постига с няколко капки зелена боя за храни, която вече лесно може да се намери. Ако не искате изкуствени добавки – не цапайте прекрасното сладко, ароматът и вкусът му сами издават елексира.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА