Как да се справим с мравките в градината завинаги

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
4 Минути

Мравките обичат градината и често изграждат върху нея свои колонии. Проблемът е в това,че големите семейства са изключително лакоми и създават големи главоболия на градинарите. Борбата с мравките често има различна степен на успех и не винаги завършва с окончателна победа за човека. В допълнение, при градинските мравки много често се развъждат листните въшки –  най-опасният и издръжлив вредител.

листни въшки

Борба с мравките – “за” и “против”

През последните години борбата срещу мравките в градината се е превърнала в истинска война. Производителите и градинските магазини предлагат огромно количество пестициди вредни за всички живи същества, включително и за мравките. Смята се обаче, че тези насекоми имат безценни предимства: на местата, където има мравчено семейство, живеещо в почвата, се съдържа 10 пъти повече фосфор, както и 2 пъти повече калий. И това е в разтворима форма, най-полезната за асимилация от растенията. Мравките също така ядат гъсеници и други вредители в  градината, но, за съжаление, не и листните въшки.

 Ето и негативите. Мравките са основните развъдници на листните въшки. Те ги отглеждат просто за удоволствие или понякога за да добиват сладък нектар. Освен това като къртиците, мравките развалят цветните лехи, алпинеумите и тревните площи. Те строят гнезда, разклонени подземни проходи, в които след това проникват инсектициди.

мравка

В допълнение всички видове мравки ядат растения и могат да се окачествят като 100% вредители. Затова, ако искате градината Ви да процъфти трябва да се избавите от тях.

Как да изберем лекарство за мравки

По-голямата част от препаратите срещу мравки съдържат две основни съставки: хлорпирифос и диазинон.

Диазинонът  е буквално “удар в сърцето на” насекомите. Той блокира производството на ензима, отговорен за нервната система на мравките. Те изпадат в конвулсии, които ги  парализират или убиват. Нещо повече, веществото активно се абсорбира от кореновата система на растенията и ги предпазва от вредители в рамките на 2-3 седмици.

praskane

Хлорпирифосът влиза в тялото чрез дихателната система на насекомите и отново парализира нервната система. Препаратът е ефективен  срещу вредители и остава в почвата за 1-2 месеца.

 Третирайте и по хуманен начин

Ако не сте привърженик на химикали за борба с мравки, можете да опитате други, по-хуманни методи. По-специално, опитайте следните трикове, мравките са чувствителни към различни миризми. Ето защо може редовно да се разпространяват по убежището им листа от анасон, пушена херинга, дървени стърготини, смесени с пюре от чесън. Или просто напръскайте мравуняка с керосин (но в никакъв случай не го изгаряйте!). Можете също да използвате растително масло, пепел от тютюн, смачкани домати и магданоз, терпентин и въглен.

Ако в градината гледате естрагон и магданоз – знайте, че мравките ги избягват.

мравуняк

 Конкретно за градината, за да изплашие мравките, поставете под всеки плоден  храст кърпа, напоена с керосин. В непосредствена близост до насажденията с къпини и френско грозде може да засеете невен – той привлича калинката, която активно се храни с листни въшки.

Както виждате начините за борба с насекомите са много – от Вас зависи кой метод желаете да приложите. Отърваването от тях обаче е наложително, защото те не са полезни насекоми, а могат само да навредят на засажданията и хранителните запаси.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements