Най-лесният вариант е просто да ги изпечете и да ги превърнете в приятно мезе, докато гледате някои филм или футболен мач. Ако са ви омръзнали да ги консумирате така, можете бързо да им намерите и други приложения.
След като ги изпечете и изчистите от обелките (да, това е занимание за търпеливи), можете да ги добавите към салата с листа Айсберг например. И понеже е твърде малко вероятно да имате търпение да белите семките, ако ви харесва вкуса им, просто можете да си купите белени такива. Семките са чудесно допълнение към сутрешната купичка с овесени ядки. Ако сте решили да правите соленки – посипете ги със слънчогледови семки. В комбинация с други семена, мед, малко какао и фурми, както и мъничко вода, могат да се превърнат в чудесни енергийни блокчета. Просто смилате всичко в блендер като гледате консистенцията да е гъста и от сместа разточвате дебел блат. Разрязвате и нареждате отделните блокчета на кухненска хартия. Охлаждате и имате вкусни и полезни енергийни десертчета.
Интересен вариант е и да ги сложите в блендер или мелачка за семена и да си приготвите нещо подобно на пастет – добро допълнение към препечена филийка. Още една опция – добавете шепа семки към смутито за повече плътност и енергия.