Двете асоциации на преработвателите на противоположни становища за сирената „менте”
Въпреки огромната съпротива на голяма част от млекопреработвателите кабинетът прие наредба, с която забранява употребата на растителни и всякакъв друг вид немлечни мазнини в млеката, сирената и кашкавалите днес. Така България е поредната страна, която казва „не” на убийствените за човешкото здраве лошокачествени палмови масла, след Дания, Великобритания, Калифорния, Ню Йорк, Русия и др. Русия вече забрани на седем украински производители да внасят сирена, заради намерените в тях палмови масла.
Вчера Националната асоциация на млекопреработвателите с председател Диляна Славова внесе протестна декларация срещу наредбата. Позицията на собствениците на мандри, е че по време на криза на едно предприятие трябва да се разреши да произвежда едновременно и истински сирена и млека и нискобюджетни продукти, т. е. с добавка на растителни мазнини и сухи млека. Членовете на националната асоциация в България с председател Димитър Зоров, пък категорично защитиха наредбата. Представителите на говедовъдите са категорични, че тази наредба дава рамо на българското животновъдство, и така мандрите вместо да внасят евтини заместители на мляко от Германия и Унгария, ще купуват българска суровина.
Наредбата определя критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им, съобщиха от правителствената информационна служба. Документът регламентира разрешените съставки при производството на млечни продукти. Въвежда и дефинира понятието „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко” и специфичните изисквания при етикетирането на тези продукти. С приемането на документа ще се въведат унифицирани критерии по отношение производството на млечни продукти с цел защита интересите на българските производители на сурово мляко и млечни продукти. Наредбата ще гарантира, че информацията за храните няма да въвежда в заблуда потребителите.
Светлана Трифоновска