Износът на зърно от Русия достигна рекордно ниво през август

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Цените на руската пшеница са във възход за втора поредна седмица благодарение на рекордния износ, високото местно търсене и слабата рубла, съобщава Reuters. През август Русия е изнесла рекордните 4.7 млн.т. от всички зърнени култури. Най-големите й клиенти са Северна Африка и Близкия Изток.

„Това е най-големия износ на месечна база, регистриран някога“, според съобщение на руската консултантска компания в областта на земеделието ИКАР.

Според прогнозата на консултанта реколтата от руска пшеница през тази година ще бъде най-голямата от шест сезона насам заради благоприятното време. По данни на руското земеделско министерство вече са ожънати около 50 млн.т. от 62% от засадените площи. ИКАР очаква страната ще ожъне 60.0 млн.т. пшеница, 20.2 млн.т. ечемик и 12.7 млн.т. царевица. Цените на руската мелничарска пшеница с 12.5% съдържание на протеин на руските пристанища в Черно море са се увеличили с 2 щ.д. през миналата седмица спрямо предходната и са достигнали 246 щ.д./тон FOB. Цените на ечемика са били 212 щ.д./тон, докато стойността на царевицата е паднала с 3 щ.д. до 180 щ.д./тон.

В понеделник рублата падна с 0.44% спрямо долара и достигна стойност от 37.08, докато инвеститорите очакваха повече информация за новите санкции на ЕС спрямо Русия заради нейната роля в кризата в Украйна.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама