Износът на свинско месо от ЕС спадна значително през 2023 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Основният купувач на европейско свинско месо е Китай, следван от Обединеното кралство и Япония

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) са продали значително по-малко прасета и свинско месо на трети страни през 2023 г., отколкото през предходната година, сочат данните на Европейската комисия. Страните с най-голям износ Испания и Дания регистрират най-голям спад на износа по отношение на обема.

Миналата година страните членки на ЕС отново са изнесли значително по-малко прасета, свинско месо и субпродукти за трети страни от януари до декември в сравнение с предходната година. Износът регистрира общ спад от 18%, показват данните.

С пазарен дял от 31%, Испания остава най-големият европейски доставчик, въпреки че страната отбеляза 19% спад в обема на изнесеното свинско месо. След Испания на второ и трето място са Холандия и Дания като важни износители, като датският износ е спаднал с 30% миналата година. Германският износ на свинско месо за трети страни е намалял с 16% спрямо 2022 г.

Основният купувач на европейско свинско месо е Китай, следван от Обединеното кралство и Япония. Поради намаляващото развитие на популациите от свине в ЕС се очаква износът за трети страни да продължи да намалява.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА