Изкупната цена на свинското падна с 20% преди Коледа

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Живото тегло свинско месо се изкупува по 2,20-2,40 лв. за килограм, а през лятото цената е била 2,80 лв. Себестойността се движи около тези нива, което прави бизнеса много труден. На дребно българският продукт продължава да е на стари цени – между 8 и 11 лева за килограм. „Откакто съм в този бизнес, за пръв път преди новогодишните празници изкупната цена на свинете пада“, каза пред в-к „Преса“ д-р Румен Караманов, който има собствена свинеферма край Ахелой. Не е така обаче с вносната стока, която е с около 25% по-евтина. В последните дни дори търговските вериги пуснаха обезкостена плешка на промоционална цена 4,99 лв. за килограм.

Една от причините за падащите цени е разрастването на сектора в ЕС, където производството е около 110% от потреблението. Така съюзът се явява нетен износител. Според анализ на Еврокомисията свинското месо през т.г. ще е с 0,5% повече в сравнение с 2013 г. През май и юни свинете за разплод са повече в Германия, Холандия, Испания, Дания и Унгария.

Заради сравнително ниската си цена свинското месо е едно от най-консумираните след пилешкото и на човек у нас се падат по 8,1 кг годишно. Въпреки че свиневъдството пострада в годините на прехода и има осезаем срив в производството, днешните животновъди са направили сериозни инвестиции, за да бъдат в час с евронормите. Почти всички производители са се ориентирали към съвременните изисквания и отглеждат породи прасета от холандски и белгийски селекции с по-малко мазнини.

Производството на свинско формира над 60% от общия добив на червени меса в България. През 2013 г. сме произвели 72 905 тона, което е с 0,3% по-малко от година по-рано. 53 699 тона са добити в кланиците и 19 206 тона – в стопанствата, сочи публикуваният преди броени дни „Аграрен доклад 2014“.
През м.г. в страната са употребени 175,5 хил. тона от този продукт. Очаква се потреблението тази година да е 170 000 тона. Консумацията ще нараства през следващите пет години и през 2019 г. ще достигне 190 000 тона, сочи анализ на Института по аграрна икономика.

Вносът на свинско месо и сланина през последните години изцяло идва от западноевропейските страни. Холандия е сред лидерите в това производството и добива над 2 пъти повече от вътрешното си потребление. През м.г. от Испания сме доставили 26 хил. Тона, а от Германия – 22 хил. тона. Купуваме също от Франция и Белгия. 49% от общото количeство на доставките са замразено месо – 52,5 хил. тона.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА