Изключение: Допускат ползването на биопрепарати по важна интервенция от Стратегическия план

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Към момента в схемата за насърчаване ползването на местни сортове е записана забрана за използването на всякакви пестициди

Министерство на земеделието ще включи изключение за използването на продукти за растителна защита, които са разрешени за използване в биологичното производство, при първата промяна на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. в интервенцията „Насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните промени“, където е разписана забрана относно използването на продукти за растителна защита, става ясно от отговор на министъра на земеделието Явор Гечев на въпрос на народните депутати Десислава Танева и Мария Белова.

Освен интервенциите, насочени към подпомагане на биологичното производство, няколко други интервенции в Стратегическия план за развитие на земеделието целят да бъде стимулирано нарастването на използването на земеделска площ, обхваната от различни ангажименти, водещи до устойчиво използване на пестициди с цел да се намалят рисковете от пестицидите и тяхното въздействие, като за всички са приложими общите принципи за избягване на двойното финансиране, коментира още Явор Гечев.

Всяка от интервенциите е разработена, обсъждана на Тематична работна група и предложена в Стратегическия план, като те предлагат различни подходи за редуциране на употребата на продукти за растителна защита – биологично производство, интегрирано производство, намалена употреба на препарати за растителна защита и забрана за използването им.

Интервенцията „Насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните промени“ е с разписана забрана за използване на ПРЗ.

Предвижда се по интервенцията за подходящите за отглеждане сортове при специфични климатични условия да бъдат изготвени списъци от Селскостопанска академия и да бъдат утвърдени от националното законодателство.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА