Пчелари: Ще стигнем и до съда заради изключението за два неоникотиноида

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Най-страшното в сектора е хаосът в търговията на пчелен мед и продукти, твърдят от бранша

Пчеларството е в много тежко състояние и искаме да знаем как ще бъде подпомогнат секторът, за да оцелее, попита Албена Симеонова от “Демократична България” по време на заседание на Парламентарна комисия по земеделието, храните и горите, на което трябваше да присъства и министърът на земеделието Явор Гечев за изслушване на проблеми, свързани с пчеларския сектор.

Въпреки отсъствието на служебния министър, присъстващите обсъдиха най-наболелите теми. Сред тях се открои дерогацията на два неоникотиноидни пестицида, които са особено опасни за пчелите. В началото на месеца от Министерство на земеделието казаха, че това действие е вследствие на постъпило предложение на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), но става дума за препарати за третиране на семена, а не за пръскане, и то по отношение единствено за царевицата в Северна България. Според Симеонова има алтернативи на тези препарати, които могат да бъдат използвани, съобщава БТА.

Иван Христанов от “Продължаваме промяната” заяви, че “това е наследена война, която се води от две-три десетилетия между зърнопроизводители, овощари и пчелари”. Той подчерта, че тази война е изключително вредна за всички страни и затова от началото на миналата година се правят опити за установяване на дух на сътрудничество.

Христанов допълни, че около 35% от използваните препарати за растителна защита у нас са незаконен внос. Според зам.-министър Крум Неделков Българска агенция по безопасност на храните трябва да прави масови проверки в тази насока. Представителите на органа заявиха, че миналата година са извършили 6000 проверки за използване на нерегламентирани препарати.

Сребрин Илиев, заместник-председател на Националния браншови пчеларски съюз, заяви, че категорично ще застанат срещу дерогацията и организацията е готова да заведе съдебно дело, ако се стигне дотам. Той допълни, че този въпрос настрана, най-страшното в сектора е хаосът в търговията на пчелен мед и продукти.

Пчеларството няма проблем само с пестицидите. В областта на болестите сме кръгла нула – има много болести по пчелите, а няма специалисти, които да работят по това, заяви проф. Христо Даскалов от “Продължаваме промяната”.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Иван Шиков пое ангажимент да насрочи среща на сектора с Министерство на земеделието и БАБХ, за да бъдат изяснени проблемите, пред които е изправен браншът и възможните решения.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА