Португалия става лидер в опазването на местните винени сортове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Националната цел на учените в областта на лозарството е достигане на 50 хиляди генотипа в рамките на един местен сорт

Световен лидер в опазването и разпространението на генетиката на гроздето, Португалия скоро ще регистрира много нови сортове, за да разшири гамата от вина, които да се продават на вътрешния и международния пазар. С изпълнението на стартиралия проект Terroir Португалия трябва да стане страната с най-голям брой местни сортове грозде в света, пише publico.pt.

„Вероятно Португалия ще регистрира още няколко нови сорта до края на годината. По този начин ще се превърнем в страната с най-много местни сортове грозде в света. Всъщност, ако вземем предвид съпоставените териториални размери, ние вече сме шампиони. Португалия ще има около 250 сорта грозде. Италия плюс 10. Но ние имаме 2,7 местни сорта грозде на квадратен километър, докато италианците имат един. Испанските и френските производители не надхвърлят 0,4 автохтонни сорта на квадратен километър. Също така, по отношение на генотипите (генетична идентичност във всеки сорт), Франция има 20 000 генотипа, а Португалия 30 000, а националната цел е скоро да достигне 50 000 генотипа“, коментира Антеро Мартинс, изследовател по генетика на гроздето, бивш професор във Висшия агрономически институт (ISA) и технически ръководител на Португалската асоциация на лозарите (Porvid).

Появата на нови сортове ще бъде резултат от два самостоятелни изследователски проекта. Един от Португалската асоциация на лозарството, а другият от Факултета по агрономство на университета Tras os Montis e Alto do Douro (UTAD).

Ако в първия случай експертите анализират пет хиляди генетични реколти, извършени на стари лози между 2020 и 2021 г., то във втория, както изследователят Ана Александра Оливейра от UTAD потвърди пред Público, „вече са идентифицирани нови сортове – около четири, които са е открит в стари лозя на Tras os Montes и с помощта на молекулярно-генетични тестове. Засега това са само кодове и записи, имената на сортовете ще бъдат дадени по-късно.

Защо проектът Terroir е посветен на автохтонни сортове? Първо, защото именно сортовете грозде, съчетани с климата и почвата, отличават португалските вина на световния пазар, и второ, Португалия се позиционира като пионер и международен лидер в методологията за опазване и възпроизвеждане на биоразнообразието на гроздето.

Всеки автохтонен сорт сам по себе си представлява много богат и разнообразен генетичен свят, научно измерен от тези генотипове, които са отговорни за определено поведение на растенията (някои дават повече алкохол, други дават повече киселинност, трети дават повече цвят), някои са по-устойчиви на топлина, суша или вредители). Даден сорт може например да има 10 генотипа (оскъдни) или 200 или дори 400 (много е богат и ще присъства в района стотици години).

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА