Изготвянето на бюджета на ОСП след 2013 г. поражда спорове между лидерите на ЕС

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Лидерите на ЕС остават разделени по въпроса за бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2014-2020 г. след срещата на върха в Брюксел през миналата седмица. Различия има по въпросите до каква степен преките плащания ще бъдат преразпределени в Съюза и кой какво ще загуби, така че другите да получите повече.

Ръководителите на държавите-членки одобриха проектна версия на “пакета от споразумения” за многогодишната финансова рамка (МФР) по време на Съвета на Европа, провел се на 28 и 29 юни, въпреки че няма да бъдат определени реални цифри до октомври или декември.

Докато икономическа криза и проблемите на еврозоната продължават да са водещи теми, лидерите се ангажираха „да постигнат споразумение до края на 2012 г., зачитайки принципа, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено “.

Степента на събираемост и начинът на нейното постигане – дали ще се вземе повече от държавите-членки с най-големи бюджети или ще се осъществят постепенни и разчетени съкращения, остават нерешени, което показва и последната версия на пакета от споразумения.

Субсидиите ще бъдат „по-справедливо разпределени между държавите-членки, като се вземат предвид разликите, които все още съществуват в нивата на заплащане, покупателната способност, продукцията на селскостопанския отрасъл и производствените разходи, като поетапно се намали влиянието на историческите връзки и като се вземе предвид цялостния контекст на ОСП и на бюджета на Съюза “, се посочва в документа.

Предложеният от Европейската комисия механизъм за преразпределение “ще се финансира от всички страни-членки чрез преки плащания над средното ниво за ЕС, пропорционално на нивата на бюджетите над средните за Съюза или чрез разчетени съкращение. Този процес ще се осъществява постепенно за период от 4 години, считано от финансова година 2015 до финансовата година 2018”, се добавя в проекта.

Германия, Великобритания, Холандия и Швеция настояват най-малко 100 милиарда € да бъдат съкратени от разходните планове на Комисията за периода 2014-2020 г., но те са изправени пред опозицията на Франция, Италия, Испания и няколко други държави, които искат в най-лошият случай да се стигне до замразяване на бюджета за ОСП.

Европейските министри на външните работи ще възобновят преговорите между страните-членки относно следващата многогодишна финансова рамка на 24 юли, като Кипър ще бъде домакин на заседанията до края на годината, тъй като вчера (1 юли) тя прие председателството на ЕС от Дания.

Източник: Agra Europe

ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама