Иван Стефанов: Законът за комасацията е ключов за създаване на предпоставки за развитие на поливното земеделие

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Срам ме е, когато видя в Румъния, как работят техните напоителни системи. Ходил съм в Гърция и в Турция. Не знам на територията на България, да има запазени повече от 1% до 2 % от напоителната мрежа, която е била преди. Това каза Иван Стефанов, изпълняващ длъжността „Мениджър Агробизнес” в Агрия Груп Холдинг АД, предаде Агенция „Фокус”.

За да направите професионално напояването, напоителни полета са от порядъка от 200 дка. – 300 дка. до 1000 дка. – 1500 дка. На тях се разполагат огромни машини, които покриват цялата площ. Но вие тази площ я използвате по силата на комасация, година за година, по силата на Закона за собствеността и ползване на земеделски земи. Следващата година вие нямате правно основание да ползвате целия този масив, ако някой собственик пожелае да ползва имота си в реални граници и той попада във вашето напоително поле, което означава, че машината не може да върви. Машините се движат, тя не може да върви, да напоява и точно пред вашия имот да спре, да го подмине и продължи. Това няма как да се случи, защото това означава, че огромна територия ще остане неполята – обясни Иван Стефанов.

По думите му – всеки един инвеститор, би могъл да инвестира в средства за напояване. “Това са крайните машини – тази инфраструктура, която е на напоителни системи, която да докара водата от водоизточника, бил той язовир или река, до твоето напоително поле, трябва да бъде възстановена, защото инвеститорите имат желание да инвестират, но те не могат да инвестират в тази инфраструктура. Тук основният проблем е през какви имоти минават тези трасета на инфраструктурата. Докато държавата може да отчуждава имоти, ние като частни инвеститори, не можем да направим това. Трябва да се възстанови на местата, където има желание и инвестиционни намерения, да се извършва напояване. Трябва да се възстанови изцяло инфраструктурата на напоителните системи, за да може наистина да се разраства напояването на растенията, защото само това може да хеджира риска от неблагоприятни климатични условия и до стабилност на доходите. Ние се стремим не толкова да повишим дохода си, а да го доведем до състояние на стабилност, тъй като това е силно свързано с устойчивостта на нашата компания”, каза Иван Стефанов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements